JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Supraledare ger brant filter
Den japanska elektronikjätten Toshiba har utvecklat ett supraledande filter som höjer kapaciteten i de japanska 3G-näten med cirka 30 procent, enligt företaget.
Toshiba hoppas sälja sitt nya bandpassfilter till 3G-operatörer med både WCDMA- och cdma2000-nät i Japan. Flera miljoner basstationer för 3G kommer att installeras de närmaste åren och med filter i varje basstation handlar det om en marknad värd mer än tio miljarder kronor.

De nya filtren skall eliminera störningar mellan mobilnät vars frekvensområden ligger alltför tätt. Att just Toshiba utvecklat filtret är inte så konstigt eftersom problemet är särskilt stort i Japan.

Där kan 3G-näten bara utnyttja 15 MHz av 20 tilldelade för verklig trafik, de övriga fem måste användas som buffertzon mot det japanska mobilnätet PHS. Enligt Toshiba förlorar varje 3G-nät 5 MHz i buffertzon, vilket sammantaget handlar om 15-20 MHz i hela Japan. Om företagets uppgifter är korrekta handlar det om frekvenser med ett kommersiellt värde på flera tiotals miljarder kronor.

Elektroniktidningen har sökt besked från svenska experter om Toshiba verkligen nått ett viktigt teknikgenombrott som även kan generera mångmiljardförsäljning. Ericsson är den störste icke-japanska infrastrukturleverantören på den japanska marknaden men företagets experter förutspår definitivt inte något globalt genombrott för Toshibas nya bandpassfilter.

- Det här problemet är specifikt för Japan, med PHS. Det kan finnas i några andra länder men jag känner i så fall inte till det, säger Mikael Hallén på Ericsson Radio Systems.

Flera experter i svensk telekomindustri är direkt kritiska till både Toshibas tekniska lösning och att det verkligen skulle finnas en global jättemarknad för de nya filtren. Inom Ericsson avvisar man tanken att Europa skulle bli en stor marknad för den nya tekniken.

Samtidigt bekräftar experter i Telia att det verkligen finns ett problem med buffertzoner för de nya 3G-näten.

- När 3G-licenser utdelats i Europa har frekvensmyndigheterna inte allokerat särskilt buffertutrymme för att hantera störningar mellan näten. 3G-operatörerna blir tilldelade ett frekvensområde och så får de sedan själva se till att de inte stör varandra. Då blir lösningen att etablera buffertzoner för att reducera störningsrisken, säger en Teliaexpert till Elektroniktidningen.

I Europa tilldelas nätoperatörerna licenser som täcker två olika radiotekniker, FDD (WCDMA) och TDD.

I frekvenstilldelningen för FDD så får operatörerna ett band för upplänktrafik och ett band för nedlänktrafik. För TDD däremot får operatörerna bara ett enda band som skall användas både för upplänk och nedlänk. Enligt Teliaexperten kan det bli intressant att införa filter just för TDD-näten.

Toshiba utpekar fem huvudkonkurrenter på filtermarknaden och bland dessa finns NEC och Cryodevice Inc i Japan samt STI, Conductus och ISC i USA.

Erika Ingvald


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)