JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk antenn ska klara fem 3G-nät
Den brittiska mobilnätoperatören Quintel planerar att bygga ett nytt högkapacitets mobilnät med basstationer som klarar samtliga fem brittiska 3G-nät via en antenn.
Quintel har utvecklat en egen antennteknik som ska kunna halvera antalet basstationer i Storbritanniens storstäder. Företaget planerar att investera 30-40 miljarder kronor i ett nytt nät och vill hyra ut kapacitet till 3G-operatörerna.

Företaget kommer utan tvekan att rita om kartan på den brittiska mobiltelemarknaden om planerna går i lås. Quintels strategi kan också påverka leverantörer som Ericsson vars viktigaste volymprodukt är just basstationer till mobilnät.

- Vi kan täcka mer än 50 procent av Storbritanniens befolkning med vårt nya mobilnät. Vi skall nu göra tekniska prov med brittiska 3G-operatörer i Birmingham, säger Clive Harding, teknisk chef för Quintel.

Bakom Quintel finns den brittiska fastighetsförvaltaren Rotch Property Group som 130 000 möjliga platser där basstationer kan installeras. Tekniken är utvecklad av brittiska Defence Evalution & Research Agency (DERA).

Quintels affärsidé är att själv finansiera, köpa, installera och sedan även driva mobilnätet. Sedan hyr företaget ut 3G-kapacitet på långtidskontrakt åt Storbritanniens fem 3G-operatörer. Quintel driver det fysiska mobilnätet i storstäderna medan var och en av 3G-operatörerna själva erbjuder sina tjänster till sina slutkunder.

Egen teknik

I USA finns operatörer som hyr ut antennmaster och även mer avancerade lösningar för grossistförsäljning av mobilnätinfrastruktur. Det som är nytt med Quintel är att företaget utöver sina platser för basstationer även har en egen teknik som skall klara att reducera antalet antenner. Exakt hur den nya tekniken fungerar vill inte Quintel avslöja idag. Företaget har sökt patent på sina konstruktioner och hoppas få dem klara under året.

Den intelligenta delen i bastationen i 3G-näten heter nodB. Ett normalt WCDMA-system har bandbredden 5 MHz. Med Quintels nya teknik går det att föra samman upp till 12 olika 5MHz-signaler. Denna kombinerade signal skickas sedan ut via en antenn. På motsvarande sätt fångas signalen upp och Quintels utrustning separerar de 12 signalerna innan de går till nodB.

Enligt de svenska experter Elektroniktidningen talat med finns idag ingen känd teknik som klarar vad Quintel nu utlovar på ett effektivt sätt. Fördelan med att klara uppgiften är uppenbar men med den teknik som används idag blir effektförlusterna mycket stora, upp till 70-80 procent. Det leder till att fler basstationer måste installeras för att klara yttäckningen. Därmed kan man förlora hela samordningsvinsten. Ett problem är att Quintel också kanske måste certifiera sin teknik hos utpekade certifieringsorgan, för att tillse att den följer 3G-standarden. Cleve Harding säger att han om några månader vet om certifiering är nödvändig.

öppnar möjlighet i Sverige

I Sverige är det flera företag som nu tänker börja sälja infrastruktur på grossistbasis till de nya svenska 3G-näten. Bland annat Vattenfall och Birka Energi ser en helt ny marknad för att hyra ut master eller mastplatser för basstationer. För dessa företag kan Quintels nya teknik öppna nya möjligheter.

- Jag känner inte till något om just Quintels lösning. Men det är tänkbart att man kan bygga färre master och att det sänker priserna, säger Lennart åsander, chef för Nya affärer i statliga Vattenfall.

Hur infrastrukturen kommer att se ut beror dock helt på hur operatörerna vill ha det. Det kan tänkas att de hyr hela masten med all teknik de kan behöva, att de upphandlar olika delar för sig, eller att de bygger vissa delar i egen regi.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)