JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia spår senare GPRS och 3G
Massmarknaden för GPRS kommer första halvåret nästa år och för 3G första halvåret 2003. Fram till dess blir det tekniska prov med ett begränsat antal användare i de nya mobilnäten.
Vid Cebitmässan gav JT Bergqvist, vice vd i Nokia Networks, ytterligare stöd för de mest pessimistiska prognoserna som cirkulerat de senaste månaderna för GPRS och 3G. Massmarknaden för det mobila Internet låter vänta på sig. För 3G handlar det om minst ett års försening.

Nokia anger att företaget kommer att leverera stora volymer GPRS-telefoner första halvåret 2002 och 3G-telefoner första halvåret 2003. Vid Cebitmässan förra veckan lanserade Nokia sin första GPRS-lur och om ett år väntas den första 3G-telefonen.

Beskedet är viktigt eftersom Nokia är världens dominerande mobiltelefonleverantör. För Norden och Sverige är beskedet än viktigare.

- Snabbare än då Nokia kommer ut med sina telefoner går det inte att åstadkomma en massmarknad för de nya mobilnäten i Sverige. Finns telefoner från Nokia och Ericsson så tar marknaden fart, säger Kenneth Karlberg, vd i Telia Mobile.

Tekniska prov

Nokia räknar med att GPRS går igenom tekniska prov fram till sommaren 2001. Därefter kommer GPRS-näten gradvis att börja locka abonnenter. Fjärde kvartalet i år kommer fler GPRS-lurar och under första halvåret 2002 startar den verkliga massproduktionen hos tillverkarna. 3G-näten får en likadan utveckling och börjar sin provperiod i sommar. Först andra halvåret 2002 börjar 3G-näten komma i verklig kommersiell drift och 2003 kommer volymer av 3G-lurar.

- Nokia tror på detta tidschema. Det är vår bästa uppfattning och den bild som vi har nu, säger Arja Suominen, företagets talesman.

Svenska Ericsson har hittills inte gått ut med någon motsvarande samlad tidsplan för GPRS och 3G men Torbjörn Nilsson, strategichef i Telefonaktiebolaget LM Ericsson, reser inga invändningar.

- Jag säger inte emot Nokias tidsplan, säger Torbjörn Nilsson, till Elektroniktidningen.

Torbjörn Nilsson påpekar dock att det tidsschema Nokia nu lanserar kan öppna en port för japanska tillverkare att tränga in i Europa där Nokia nu dominerar.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)