JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telenor tar täten med Hiperlan
Hoppas på europeisk standard

Norska mobiloperatören Telenor vill placera sig före Telia när det gäller att integrera trådlösa lokala datanätverk med mobilnätet.
Som första operatör i världen skall Telenor tillsammans med Ericsson utreda hur det nya högkapacitetsnätet Hiperlan/2 kan integreras med tredje generationens mobiltelefoni och WCDMA-standarden.

Hiperlan/2-tekniken klarar överföringshastigheter upp till 54 Mbit/s och kan bli den dominerande tekniken för trådlösa lokala datanätverk

i framtiden. Ericsson och en rad andra telekomföretag hoppas att utbyggnaden av Hiperlan/2-nät skall starta nästa år. Och Telenor vill ligga tidigt ute med den nya tekniken.

- I den första fasen utreder vi vilken typ av integration mellan 3G/UMTS och Hiperlan/2 vi skall ha. Vi kommer att välja alternativ och därefter planerar vi att genomföra prov med denna lösning om den är kommersiellt attraktiv, säger Finn Trosby som jobbar på Telenor Mobil.

Han planerar också att ta upp frågan om en standardisering på området med standardiseringsorganet 3GPP.

Kamp om kunder

Samarbetsprojektet mellan Ericsson och Telenor är ett led i marknadskriget om användare av mobila högkapacitetsdatajänster i Norge. Idag har Telia en pågående storskalig utbyggnad av trådlösa datanätverk baserade på standarden IEEE 802.11b.

Telenor planerar också att starta sin utbyggnad för att få bästa möjliga täckning för sina nät. Båda företagen vill integrera dessa lokala nät med det nya paketdatanätet GPRS. Användarna kan därmed använda en snabb trådlös uppkoppling på hotell och offentliga platser där lokala nät finns.

I övriga delar av landet kan terminalen eller pc:n i stället kopplas upp med GPRS. Telenor har också startat projekt för integration mellan GPRS och 802.11b-näten. Operatören räknar sedan med att om några år kunna byta från IEEE 802.11b och GPRS till Hiperlan/2 och 3G. Hiperlan/2 ger högre kapacitet och betydligt mer avancerade tjänster än 802.11b. Det är därför som Telenor räknar med att Hiperlan/2 och 3G kan bli det långsiktiga alternativet.

Enligt den information som Elektroniktidningen har resonerar Telia på samma sätt. Telenor vill inte komma efter Telia som var först av de tunga GSM-operatörerna att starta storskalig utbyggnad av lokala trådlösa datanät.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)