JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lokala Bluetoothnät knyter mobilen till omvärlden
Bluetooth är på väg att ta klivet in i avancerade telenät för både Internettrafik och telefoni. Siemens och Axis nät fokuserar på storföretagen, medan Ericssons lösning riktar sig mot hushållen och småföretag.
Bluetooth skall nu införas i lokala yttäckande radionät hos stora företag, i lokala hemnät och publika nät. Bluetoothnät av detta slag har aldrig funnits tidigare och syftet är att de skall ersätta dagens privata trådbaserade lokalnät och kontorsväxlar, radiolannät som IEEE 802.11b och WCDMA. Handdatorer, mobiltelefoner samt pc nyttjas vid kommunikationen och användarna får tillgång till en billig lokal radioaccess.

Dessa lokala Bluetoothnät ansluts sedan till publika nät som Internet, GSM, GPRS och 3G. Bluetooth används för access och ger användaren drygt 700 kbit/s, vilket är högre kapacitet än vad både 3G och vanlig ADSL ger.

- Bluetooth är den korrekta vägen för nästa generation accessteknik. Siemens tog beslutet att utveckla ett Bluetoothbaserat nät för två år sedan, säger Eberhard Hauser på Siemens, som visade sitt storföretagsnät Blu21 på Cebitmässan som gick av stapeln i slutet av mars.

- Vi tror inte att radiolan baserade på IEEE 802.11b kan konkurrera med Bluetoothnät.

Upp till 50 000 användare

Siemens är världens största leverantör av kontorsväxlar med en mycket stor installerad bas i både Europa och Nordamerika. Siemens nya Blu21 klarar upp till 50 000 användare. Nätet integreras med företagets interna data- samt telenät så att en enskild användare kan kommunicera via en handdator eller mobiltelefon och nå alla viktiga interna tjänster. Siemens anger att nätet kan börja levereras i sommar.

- Först kommer Bluetoothnäten bara att användas för datatjänster. Telefoni kommer i ett andra steg.

Vi väntar att telefoni införs i Blu21 under första kvartalet nästa år, säger Hauser.

Införande av Blu21 innebär att ett antal tusen små Bluetoothbasstationer (access points) kan installeras och ansluts till ett IP-baserat ryggradsnät hos ett enskilt företag. Varje användare måste identifiera sig mot en central server och användaren når företagets intranät samt Internet från sin handdator.

Så kallad sömlös handover skall införas i Blu21 när standarden är klar (se artikel intill). Därmed kan användaren fortsätta ett samtal trots att han eller hon förflyttar sig mellan olika Bluetoothbasstationer, såsom med dagens GSM. Ett företag som bygger ett yttäckande eget Bluetoothnät kan därmed ge alla användare både telefoni och datakomkapacitet som är högre än vad de nya 3G-näten (UMTS) klarar.

Marknaden för detta slag av privata nät är enorm. Det finns över 200 miljoner användare anslutna till privata kontorsväxlar i hela världen och en mycket stor del har pc och är anslutna till företagens datanät.

även svenska uppstickaren Axis lanserar ett Bluetoothnät likt Blu21. På Cebit demonstrerade företaget hur man med proprietär teknik klarar både sömlös handover mellan olika Bluetoothbasstationer och roaming till GSM-nät. Därmed kan användaren nyttja samma terminal på kontoret och vid vistelse utanför kontoret.

- Vi har visat att en användare kan ha en tjänst med streaming video till sin terminal och att det är möjligt att förflytta sig från Bluetoothnätet till GSM-nätet med bibehållen tjänst utan att tappa kontakten, säger Torbjörn Wård på Axis.

För företag eller hushåll

Svenska Ericsson har hittills inte lanserat något Bluetoothnät riktat till storföretagen. Istället är det nya Bluetoothnät mobile@home riktat till företagets viktigaste kunder, mobilnätoperatörerna. Tanken är att nätet skall användas av hushåll och småföretag .

Mobile@home innebär att ett vanligt företag eller ett hushåll köper en Bluetoothbasstation och ansluter den via en bredbandsanslutning till GSM, GPRS och 3G-nät. En mobiloperatör som Europolitan eller Telia har upp till 50 000 lokala Bluetoothbasar anslutna runt om i Sverige. Dessa är då integrerade i mobiloperatören GSM- och GPRS-nät för telefoni och Internettrafik. Abonnenterna kan kommunicera med telefon och handdator via operatörens nät ut i världen. Mobiloperatören kan på detta sätt erbjuda slutanvändarna en högre kapacitet än vad 3G klarar, vilket innebär att de kan erbjuda Internetaccess och billiga telefonitjänster som konkurrerar med det fasta nätet.

- Vi tror att 20 till 30 procent av de hushåll och företag som har bredband kommer att vara intresserade av mobil@home, säger Claus Lindholt Hansen, marknadsansvarig för Ericssons nya produkt.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)