JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 7 december 2019 VECKA 49
ImageProgramvarustyrd radio är inte längre bara ett koncept utan verklighet! Så gick tongångarna på konferensen Software Defined Radio, som gick av stapeln för några månader sedan i Kalifornien.
Nåja, nog är uttalandet fortfarande en smula överdrivet. Däremot är det ingen överdrift att tekniken engagerar många. Inte minst flera av världens största halvledartillverkare. Texas Instruments var först bland giganterna att öppet beskriva en konstruktion av en omkonfigurerbar radio med samplande mottagare i ett chips. Det skedde i höstas. Och ryktet säger att andra, som Intel och ST Microelectronics, jobbar på med liknande utveckling. Om än i det dolda.

Acceptansen från de stora halvledartillverkarna gör att den forskning som sedan tre år tillbaka bedrivs inom forskningscentrat Stringent på Linköpings universitet känns oerhört fräsch. Hoppet tänds om att svensk elektronikforskning faktisk tillhör trendsättarna.

Stringents vision är att skapa teknik som kan ligga till grund för morgondagens flexibla programmerbara rf-system, oberoende tillämpning. Här utvecklas principlösningar för bland annat samplade mottagare, avstämbara lågbrusförstärkare och digital felrättning av AD-omvandlare.

Inriktningen är vald med omsorg. "Jag övertygar mig om att det vi gör kommer att vara nyttigt framåt, annars skulle vi inte forska inom detta." säger professor Christer Svensson. Fast hans ord blir så mycket mer spännande om man vet att han tidigare i sitt forskarliv valt så på pricken rätt. När andra övergav CMOS-tekniken för sådär 25 år sedan satsade Christer istället maximalt. Resultatet blev att svenska forskare klev upp i världseliten på höghastighets-CMOS. Jag hoppas historien upprepa sig. Nu med analog touch!

Läs även:
Svenska pusselbitar för programvarustyrd radio]
GSM regerar i basstationen

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)