JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lars-Gunnar Klang: Dags för KemI att klarlägga vad som gäller
ImageOm myndigheterna valt att samarbeta med svensk elektronikindustri inför införandet av WEEE- och RoHS-direktiven skulle övergången ha gått betydligt smidigare, såväl för företagen som för Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket.
I stället valde man att hålla en hög profil när det till exempel gällde tidplanen. De företag som förklarade att de inte skulle bli klara i tid fick höra att ”ni får skylla er själva eftersom ni har känt till detta sedan februari 2003” oavsett vilken orsaken till förseningen var.

När sedan direktiven träder i kraft så verkar det som myndigheterna blev tagna på sängen. Det tog Naturvårdsverket mer än ett år efter att direktivet trätt i kraft för att få igång ett system för anmälan av produkter.

KemI kommer inte att påbörja stickprovskontrollerna förrän 2007. Som skäl anges att branschen ännu inte är färdig (!) fast troligen beror nog på att KemI saknar resurser eller inte har någon färdig plan för hur kontrollerna ska ske. Detta accentueras av att det inte finns några krav på dokumentation utan KemI meddelar att ”För svensk del kommer tillsynen och eventuella överklaganden att leda fram till en praxis”.

Lägg därtill märkliga översättningar av flera undantagstexter. Ett exempel är undantag 11 gällande ”Bly i kontaktsystem med böjliga stift (compliant pins)”. Med ”compliant pins” menas ”press-fit-don” och det kan inte vara många som associerar ”press-fit” med böjliga stift?

Ett annat exempel är undantag 24 som gäller ”Bly i lödmetall för lödning av genompläterade hål i skivformade och plana keramiska flerlagerkondensatorer”. Vad menas med det? Det är fritt fram för egna tolkningar.

Grodor som enkelt kunde ha undvikits om myndigheterna samarbetat med expertis på området, exempelvis Elektronikindustriföreningen.

Alla säger sig måna om små och medelstora företagen. Svensk elektronikproducerande industri består huvudsakligen av små och medelstora företag som, oftast, saknar kunskap i EU-juridik. Man kunde därför förvänta sig att företagen fått hjälp med karta och kompass för orienteringen genom RoHS-djungeln. Men verkligheten har varit precis den motsatta. Visserligen har KemI och Naturvårdsverket visat god vilja och deltagit i olika seminarier, men det är inte samma sak som att aktivt samarbeta med företagen för att nå det gemensamma målet: att göra rätt tolkning och, i förkommande fall, uppfylla direktiven.

Därför bör KemI snarast ta initiativ till ett rundabordssamtal med representanter från svensk elektronikindustri, KemI och dess inspektörer för att diskutera igenom direktiv, undantag, dokumentationskrav et cetera.

Lars-Gunnar Klang

Cross Technology Solutions

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)