JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SER: En ung ingenjör 2007
ImageHur ser vardagen ut i dag för en ung och relativt nyutexaminerad ingenjör? David Edwertz på SER berättar om sina egna erfarenheter.
Under de senaste åren har arbetsmarknaden förändrats dramatiskt, vilket förmodligen inte undgått någon. För att hantera konjunktursvängningar har företagen börjat använda sig av bemanningsföretag för att täppa till de hål som finns. Något som visat sig vara problematiskt för många av mina forna studiekamrater, men tillika en bra inkörsport för de som accepterat de försämrade villkoren under en övergångsperiod.

Personligen slank jag in redan innan jag hann ta ut examen, sommarjobb, som blev exjobb, som blev jobb. Men det var snart fyra år sedan nu och sedan dess har jag redan hunnit byta jobb två gånger, dock inom samma koncern.

Helt klart är att man skall byta jobb ofta, dels för att det är lönemässigt fördelaktigt, men också för att det på ett rent personligt plan är mycket mer utvecklande och givande. Framförallt är detta viktigt i de tidiga karriäråren, då man fortfarande är ung och lovande, men saknar erfarenhet. En annan detalj som är väldigt viktig, inte bara i tidiga år, är ett stort kontaktnät, något man definitivt får då man flyttar omkring på arbetsmarknaden.

Livet efter studierna har verkligen visat sig vara helt annorlunda. Inte bara mer ansvarsfullt och mer uppbokat, men även mer utmanande och i många fall väldigt givande. Jag har själv haft turen att få jobba väldigt fritt, vilket förvisso har föranlett alldeles för mycket övertid. Det nya livet innehåller även en hel del resor, men tyvärr måste jag säga att det inte är vidare kul att resa i tjänsten då det väldigt sällan handlar om att bekanta sig med kulturen, utan – i mitt fall – oftast handlar om snabba besök och således ingen tid för sightseeing. Det finns givetvis andra tjänster, som innebär längre vistelser vilket tillfredsställer vissa.

De två viktigaste aspekterna för mig med jobbet är arbetskamraterna samt tillfredsställelsen jag får av mina arbetsuppgifter, lön och övriga förmåner är givetvis trevliga de också, men de har aldrig varit centrala då jag valt min arbetsplats.

David Edwertz, SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)