JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias framtid är Symbian, inte netbooks
JanIgår blev Nokia plötsligt pc-tillverkare med en 3G-uppkopplad netbook med GPS och hd-video. Och Nokia smider fler planer – företaget upprustar datakraften i hela sin produktlinje. Elektroniktidningens Jan Tångring drar slutsatser, redovisar rykten, spekulerar om framtiden. Och gör tummen ner för allt utom Symbian.
Nokia tillverkar idag ett spann av mobiler från de allra billigaste massmarknadsmobilerna upp till smartmobiler med det egna operativsystemet Symbian. Dessutom har företaget lågvolymprodukten wifi-surfplattan Maemo som kör Linux utan ringfunktionalitet. Och sedan igår har Nokia också en egen netbook.

Jag tror att Nokia planerar att öka datakraften över hela sin produktlinje. Utöver netbooks på Windows och Atom, tror jag vi kommer vi att få se netbooks byggda på Linux och Arm, surfplattan Maemo utrustas med ringfunktion, Symbianmobiler uppgraderas till Linux och funktionsmobiler uppgraderas till Symbian.

En ny produkt som Nokia ännu ej själv bekräftat, men som redan recenserats, är nästa generation av företagets doldis-Linuxprodukt surfplattan Maemo. Den stora nyheten är att den har 3G-funktionalitet.

Den heter N900 och blir när den släpps sent i höst Nokias första smartmobil som inte kör Symbian, även om N900 kanske är lite för stor för att kännas som en mobiltelefon.

Att N900 kör Linux är dock inget bevis för att Nokia håller på att dumpa Symbian för Linux. Från och med nu kommer Linux att användas i Nokias kraftfullaste smartmobiler. Men det är inte bara där som prestanda i processorparken växer. Jag tror tvärtom att Symbian kan stå inför sin kraftfullaste expansion någonsin.

Allteftersom de kraftfullaste applikationsprocessorerna växer in i Linux, växer deras lillebröder in i Symbiankostymen. Det vill säga att Symbian blir tillgängligt på billigare mobiler. Den mobilgrupp som kallas funktionsmobiler och har foto, video, musik, ringsignaler, spel, et cetera, kommer att utrustas med Symbians programmerbarhet.

Tror jag. Därmed hamnar Symbian plötsligt i en massmarknad.

Min nästa observation är att Intels och Nokias presskonferens i juni tydligt nämnde Linux. Det betyder att vi kommer att få se någonting från Nokia som kör Linux på Atom. En sådan kombination har ännu vare sig annonserats eller ryktats. Det finns olika möjligheter. Kanske nästa generation Booklet kör Linux istället för Windows 7. Kanske nästa generation N900 kör Atom istället för Arm. Eller, om man ska ta Nokias och Intels uttalanden under presskonferensen på allvar: en helt ny klass av Linuxmackapär på Atom.

Elakt kan man säga att Nokias strategi för att rida på konvergensen mellan telekom och data, är det som på engelska kallas "throw everything on the wall and see what sticks". Arm, Atom, Symbian, Windows, Linux, mobiler, netbooks, surfplattor – Nokia ser till att vara representerad i alla nischer med förhoppningen att någon ska bli en vinnare.

Jag tror att billiga mobiler med rik Symbianfunktionalitet kan bli en sådan vinnare. Symbian är redan överlägsen Smartphone-ledare och om vi fortsätter att klassa billiga Symbianmobiler som Smartphones, kommer den ledningen att öka dramatiskt.

Men jag tror inte att Nokia därifrån – via synergier i nättjänstplattformen Ovi eller Symbian-Linuxöverbryggande teknik som Qt, om detta är planen – kommer att kunna jobba sig upp till en topplacering i toppsegmentet. Apple, Google och dussintals etablerade netbooktillverkare har redan fyllt de tillgängliga nischerna. Nokia är inte lika cool som Apple, har inte resurser att bli lika generell som Google och har ingen exklusiv fördel gentemot netbooktillverkarna.

Gårdages Booklet 3G är därmed det minst intressanta i Nokias framtidsplaner –  inget tyder på att Nokia blir något mer än ännu en i raden av kommande netbooktillverkare på Atom och Windows 7.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)