JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. JAN TÅNGRING: Javascript äter C:s lunch
JAN TÅNGRING:
Javascript äter C:s lunch
På den nyligen avslutade Embedded Conference i Kista var Javascript ett fult ord. Det noterade Evothings-föreläsaren Göran Krampe i sin mäss­presentation. Men Javascript kommer starkt inom inbyggda system.

EMBEDDED CONFERENCE SCANDINAVIA 2016 Göran Krampe svor i kyrkan i en halvtimme. Evothings sätter användargränssnitt byggda i Javascript på inbyggda system, samma dialekt av Javascript som Google använder för sina nättjäster. 

Strax utanför dörren till Evothings föreläsningsrum hittade man vinnaren av Embedded Award  – Ambumans elektroniska docka för hjärträddningsutbildning. Dockan bekräftar spaningen – den pratar Javascript med en surfplatta över webben.

Javascript skapades för webben, men växer numera allt djupare in i elektroniken. Den stöds exempelvis i Arms inbyggnadsplattform Mbed. Och där handlar det inte bara om att bygga ytliga användargränssnitt, utan här används ett Javascript som har krokar ner i elektroniken, till i/o, interrupt och hela faderullan.

En förklaring till utvecklingen är att dagens hårdvara pallar för den overhead som Java­script kräver. Vinsten är utvecklarvänlighet. Språket gör att fler får kompetens att utveckla inbyggda system. Även icke elektronikkunniga kommer in i ekosystemet.

Det här är ett högnivåspråk där det går utmärkt att fokusera på tillämpningen. Samtidigt pågår utvecklingen av ett sorts Javascript-assembler som ska göra det möjligt att skriva betydligt effektivare kodsnuttar med mindre overhead, för att dra upp prestandan.

Utvecklingen av Javascript är god. Vi vill ha produktiva verktyg.

Jag gillar Javascript. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför. Det har en del egenskaper som egentligen reflexmässigt borde diskvalificera det, som en total avsaknad av möjlighet till att lägga vattentäta skott mellan olika delar av koden och datan. Men av någon anledning ger detta sällan upphov till buggar, i alla fall inte i den kod jag själv producerar.  

Möjligen utgör enkla inbyggnadsutvecklingsverktyg ett hot mot själva inbyggnadsmässan. Om inbyggda system blir för lätta att utveckla kan utställarna börja gravitera mot tillämpningsmässor.  De kan ta sitt skriptbara inbyggnadskort med  kameror och AI och visa upp det på en drönarmässa istället, för de vet att kompetens för den lättprogrammerade tekniken finns även där.

De inbyggda systemen har blivit så kraftfulla att de kan abstrahera bort sig själva och kanske till och med sina mässor. Det som vi kallar inbyggda system är i sig en abstraktionshöjning från den rena elektroniken.

Javascript hjälper till att höja abstraktionsnivån ett steg till, till ”inbyggda system 2.0”. Novisvänliga system som Arduino är en del i samma utveckling.

Behovet av hårdvarukunskap finns kvar. Kanske är till och med behovet i absoluta termer i lika stort. Men relativt behövs mindre. Fokus i allt fler av de företag som utvecklar inbyggda system kan ligga på tillämpningen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)