JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Absurda ledtider för medicinsk elektronik
ImageMedicinsk elektronik skulle kunna vara en svensk paradgren. Vi har framstående forskning inom både medicin och teknik, vi har en i andra sammanhang internationellt erkänd förmåga att samverka över disciplingränser och vi har historiska lagrar på området. Men bristande samverkan och helhetssyn gör branschen på tok för beroende av enskilda individers dådkraft.
Branschförespråkare talar ofta om pacemakern och strålkniven - förvisso två utmärkta exempel på innovationer kring vilka begåvade människor här i landet lyckats bygga globalt verksamma företag. Radi Medicals mikromekaniska sensor för hjärtoperationer är ytterligare ett exempel, som därtill brukar lyftas fram som tämligen färskt.

Fast Radi Medical grundades 1988. Elekta, med strålkniven, kom igång 1972. Pacemakern uppfanns 1958. 1990-talets svenska innovationer inom medicinsk elektronik har alltså inte slagit igenom ännu. För att inte tala om 2000-talets.

Om allt går väl kan hudcancerdetektorn från Scibase, se länk här, sälla sig till den historiska raden av svenska medicintekniska genombrott. Bakom den ligger över 25 år av forskning, och försäljningen ska enligt plan komma igång nästa år.

En slutsats man kan dra är att medicinsk elektronik kräver mycket tålamod.

En anledning till att utvecklingen tar så lång tid är att allt som har med medicin att göra kräver rigorösa tester. Vilket förstås ligger i sakens natur - kvalitetskraven på medicinska instrument och implantat är med rätta högre än på telekomutrustning eller konsumentelektronik.

Men ändå - visst skulle det vara en enorm konkurrensfördel för Sverige om vi kunde korta ner de här ledtiderna. Innovationsverket Vinnova har i en rapport om bioteknikbranschen påpekat några saker som behöver göras - stärkt samarbete mellan sjukvård, forskare och industri och mer resurser till själva godkännandeprocessen. För det är inte idéer som saknas, verket konstaterar att denna bransch på många sätt är som alla andra - den behöver entreprenörer, såddkapital och internationellt erfarna ledare för att kunna blomma ut.

Ett intressant faktum är att de svenska företagen inom medicinsk teknik inte verkar ha någon förening som driver branschgemensamma frågor. Månne finns här en boll att plocka upp. Vem tar den? Elektronikindustriföreningen? Teknikföretagen? Vinnova? ISA? Läkarförbundet? Vårdfacket? Branschen själv? Någon?

Med rätt stöttning och samarbeten kan medicinsk elektronik bli den efterlängtade paradgrenen. Men om ingen gör något så får vi vänta på enskilda entreprenörers initiativ, och då lär det fortsätta dröja 10-20 år mellan genombrotten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)