JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Ericssons höga tv-spel
ImageDet är uppenbarligen tv som ska bli nästa stora grej för Ericsson. Köpen av Marconi, Redback, Entrisphere och i skrivande stund troligen även Tandberg Television pekar helt klart i den riktningen.
Marconi, Redback och Entrisphere är visserligen renodlade optobolag. Men det som driver trafiken i framtidens optonät är HD-tv. Högskarpa tv-bilder, transporterade med hjälp av IP (internetprotokollet).

HD-tv äter bandbredd. Ericsson räknar med 8 Mbit/s per kanal - mångdubbelt mer än standard-tv. Varje hushåll ska åtminstone kunna titta på tre kanaler samtidigt, vilket med lite internetsurfning och annat gör att minimianslutningen till varje bostad landar på 30 Mbit/s. Det är tufft att köra över koaxialkabel, och ännu tuffare i luften med dagens spektrumbestämmelser.

Morgondagens tv ser heller inte ut som gårdagens. Den tid då konsumtionen bestod av det som tv-bolagen skickade ut är förbi. Redan handlar mycket tittande om att ladda ner något som då samtidigt laddas upp någon annan stans ifrån. Det ökar kraven på symmetri i näten, vilket talar än mer för optolösningar. I Sverige installeras fiber för fullt direkt hem till både en- och flerfamiljshus, och där fiber till varje lägenhet blir för dyrt kan sista biten köras med VDSL, med snudd på bibehållen - symmetrisk - bandbredd.

Detta är de fasta operatörernas chans att ta revansch på kabel-tv-operatörerna, som ju snudd på ger bort telefonitjänsten som tack för att man får leverera kabel-tv och bredband.

Ungefär så resonerar FoU-chefen Håkan Eriksson, se intervjun (länk) . Och han tänker sig också att operatörerna hellre investerar i den här typen av utrustning än i separata nät för tv till mobilerna, modell DVB-H eller MediaFlo. För mobil-tv hoppas han och Ericsson i stället att operatörerna hellre väntar på HSPA-tillbehöret MBMS, som ger tv i mobilerna utan särskilda nät. Ericsson har lovat börja leverera MBMS nästa år.

Det finns en logik i Ericssons resonemang. Men det är ett högt spel. Konkurrenten Alcatel-Lucent är idag ledande inom IP-tv. Siemens ligger också väl framme. Trots förvärven saknar Ericsson ett par pusselbitar i teknikportföljen. Och slaget mellan DVB-H och MBMS har nätt och jämnt börjat.

Samtidigt kan man notera att Ericsons affärsområde Multimedia nu börjar fyllas med innehåll. Det kommer nog inte att vara lilleputtaffärsområdet särskilt länge - chefen Jan Wäreby, hämtad från Sony Ericsson, har uppenbarligen fått stor frihet.

Tv-spelet blir spännande att följa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)