JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Oro, visst, men ingen panik
Turbulensen på världens finansmarknader har förstås ­skapat stor oro även i elektronikvärlden. Trots åtgärdspaket från både USA och andra regeringar är framtiden för kapitalmarknaden ännu svårare att förut­säga än någonsin. Likväl finns ingen anledning för den svenska elektronikbranschen att gripas av panik. Desto större skäl att se på fundamenta och mer branschspecifika indikatorer än tsunamivågorna efter de amerikanska bostadslånens mångmiljardmagplask.

Halvledarbranschen är exempelvis tämligen frisk. I år ­väntas visserligen inte dess tillväxt bli mer än någon eller högst några enstaka procent, men jämfört med tidigare fluktuationer upp och ner i tvåsiffriga procenttal så är det långt till krisstämpeln. Och räknar man som den ­notoriskt optimistiske analytikern Malcolm Penn, det vill säga undantar minnena, så går resten av branschen riktigt bra. Visst kan efterfrågan på ­konsumentelektronik få en knäck, men knappast som efter IT-bubblan i början av 2000-talet. Och visst kommer Wall Streets roll som IT-köpare att minska, men det är trots allt marginella affärer.

Värre är då att utbudet på riskvilligt kapital troligen sinar, åtminstone för nystartade företag med oprövad teknik.

De elektronikintresserade riskkapitalister som har pengar kommer sannolikt hellre att köpa upp undervärderade bolag, och sådana är det gott om på börsen just nu. Trycket på de ­offentliga riskkapitalkällorna, som ­Vinnova, KK-stiftelsen och Industrifonden, kommer sannolikt att öka. Och den som till äventyrs funderat på börsnotering gör nog bäst i att vänta.

Men generellt är elektronikindustrin mindre beroende av riskkapital än andra branscher. Och efterfrågan på viktig elektronik kommer kanske att minska, men långt ifrån försvinna. Inte minst eftersom en stor del av tillväxten sker i Asien, som inte alls är lika beroende av vad som hänt på Wall Street med omnejd. Det menar åtminstone ekonominobelpristagaren A Michael Spence, som utrett frågan.

Från svensk horisont finns fler positiva tecken. Trots allt tal från många av storföretagen om minimering av konsult­inköpen så finns flera konsultföretag som alltjämt rekryterar aktivt. Därtill finns många, såväl små som stora industribolag som går riktigt bra. Alltid välskötta Scania säger till exempel att man inte tänker dra ner något. Bombardier rullar på, och från Ericsson hörs visserligen inga jubelrop men bortsett från problemen hos Sony Ericsson så hör vårt svenska IT-lok faktiskt till det fåtal som tjänar bra med pengar i telekombranschen. Dollarns förstärkning gentemot kronan hjälper också upp exporten.

Så visst finns anledning till eftertanke, månne rentav oro, men panik – nej, dit är det långt kvar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)