JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Per Henricsson:
Rusning till börsen

Scibase, Medfield, Imint, Smart Eye, ÅAC, Unibap, Raybased, Gapwaves, Edgeware och Tobii är några av de teknikbolag som prövat lyckan på börsen de senaste åren. Och dessutom lockat både kändisar som Christer Fuglesang och småsparare att satsa pengar. 

Ofta har emissionerna övertecknats många gånger om och kurserna har rusat så snart handeln startat. Många hoppas säkert hitta ett nytt Fingerprint Cards, stämningen känns igen från millenieskiftet när IT-bubblan var på väg att pumpas upp.

Det är därför ofrånkomligt att ställa sig frågan om det håller på att hända igen?

Med undantag för framförallt Tobii och Edgeware handlar det om små företag som i de flesta fall inte har någon större omsättning och inte heller nått lönsamhet.

Om man jämför med IT-bubblan finns en viktig ­skillnad, de flesta av företagen har hållit på uppåt tio år och har därmed överlevt de första kritiska barnaåren. De flesta har också produkter som genererar intäkter men de är fortfarande att betrakta som förhoppningsbolag som har kvar att bevisa sitt existensberättigande. 

Här hör jag invändningen att de följer sina utvecklingsplaner och har betalande kunder så snart börjar pengarna rulla in. Den som sysslat med teknikutveckling vet att målet alltid är rörligt och att det ständigt behövs nya innovationer för att försvara sin position.

Svårigheterna syns inte minst i börskurserna som efter den initiala euforin ofta glider utför i takt med att genombrottet av olika anledningar skjuts på framtiden och osäkerheten därmed tilltar.

Många av dem som satsat pengar hoppas säkert på ett nytt Fingerprint Cards men chansen att någon av företagen ska bli en sedelpress är ytterst liten.

I väntan på det kan man glädja sig åt att små teknikföretag återigen är stekheta.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)