JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Per Henricsson:
Should I Stay or Should I Go?

Fram tills för några år sedan var det en självklarhet att lägga ned fabriker i Sverige för att flytta produk­tionen till lågkostnadsländer i Östeuropa eller Asien. Nu ser pendeln ut att svänga tillbaka även om det inte går att få några exakta siffror som visar hur stark trenden är.

Motiven till reshoring, som trenden döpts till, är många men handlar i grunden om att produktcyklerna blivit kortare och volymerna mindre. Vi konsumenter byter modeller allt oftare och vill sällan ha exakt samma pryl som kompisarna.

Förändringen gör det knepigt att tillverka långt borta för att sedan skeppa de färdiga produkterna i en container till slutmarknaden. Risken finns att du som konsument redan upptäckt något hetare när varan väl packas upp i butiken. Det finns också andra aspekter som bidrar till reshoring, som att transporter inte är särskilt miljövänliga eller att kvaliteten är svår att kontrollera.

Per Hilletofth, professor i logistik vid Högskolan i Gävle, har en lång lista på företag som tagit hem produktion till Sverige: Unicarriers, Ewes, Eldon, SB Seatings, Emballator, Esska, Ostnor, Yaskawa Nordic, Gunnebo, Ivanhoe, Isaberg Rapid, Kinnarps, Scania, Thermia, Atlas Copco, Husqvarna och Cycle Europe.

Men att sätta siffror på trenden är svårare. ”Det finns tyvärr ingen undersökning som ger en komplett bild.” skriver han till Elektroniktidningen men pekar på att Svensk Exportkredits barometer från juli i år ger stöd för påståendet. Den baseras på svar från 210 större och medelstora företag. Andelen företag som planerar att anställa i Sverige är högre än andelen som planerar att anställa utomlands.

Vilket kan tolkas som att produktionen är på väg hem.

En bidragande orsak till det är ABB-roboten Yumi och andra liknande robotar som kan arbeta sida vid sida med människor. Yumi utvecklades ursprungligen för elektronikindustrin men har skördat större framgångar i andra branscher.

Nu ser det ut att vara en förändring på gång. Två exempel på det är bränslecellstillverkaren Myfc och peksensorföretaget Neonode. Några kontraktstillverkare är också på väg att sätta roboten i arbete i sina fabriker.

Så för att svara popgruppen Clash fråga, Should I Stay or Should I Go? Det är hög tid att börja fundera på om det inte är dags att ta hem produktionen. I varje fall om slutmarknaden är Sverige eller vårt närområde.


 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)