Färdiga mallar för mjukvara och mekatronisk produktutveckling som uppfyller de stränga krav som ställs på medicinisk elektronik – detta erbjuder inbyggnadskonsulten Prevas i paket som företaget kallar Medical Templates.
Schweiziska Sensirion har lanserat ett utvecklingspaket för alla som snabbt vill komma igång med flödessensorer i företagets SF3xxx-familj. Där ingår sensorer för att detektera in- och utandning, men också närhet.
5G öppnar för helt nya tillämpningar med krav på bland annat bättre säkerhet och högre tillgänglighet. För att få de potentiella kunderna att fatta galoppen har Telia skapat ett partnerprogram där bland annat Ericsson och Volvo CE ingår. Nu ansluter sig IT-konsulten Tieto.
I den traditionella vårdmodellen gör patienten regelbundna besök hos läkaren för att kontrollera sin hälsa och akuta besök när det är nödvändigt. Modellen passar dock inte alla
Genom att använda ljus av exakt rätt våglängd går det att detektera halten av en viss gasmolekyl. Tekniken har patenterats av Lundabolaget Gasporox som via dotterbolaget GPX Medical ska använda den för att övervaka lungfunktionen hos för tidigt födda barn.
Medicinteknik är ett område som växer med ungefär fem procent per år. För vissa delar är det mer än så, det gäller bland annat dental, ögon och kardiologi medan andra – som diagnostik – ligger på två till tre procent.
Lundabolaget Spectracure får cirka 5 miljoner kronor genom EU:s Eurostarsprogram. Pengarna ska användas för att vidareutveckla ett bildstyrningssystem som ska bädda för högre precision vid cancerbehandling.
För fem år sedan drog forskningsprofilen inbyggda sensorsystem för hälsa igång på Mälardalens Högskola i Västerås. Målet har varit att utveckla teknik som kan följa hälsotillståndet hos människor i vardagen, men också att med mikrovågsteknik avbilda mänsklig vävnad. Förhoppningen är att inom kort få starta nästa etapp – då ska delar av forskningen väljas ut för att nå internationell toppklass.
Göteborgsföretaget Medfield Diagnostics, som utvecklat mikrovågshjälmen Strokefinder, ska genomfora ett forskningsprojekt med brittiska Air Ambulance Kent Surray and Sussex (AAKSS), som utvecklar luftambulanssystem.
Lundaföretaget Acousort – som använder ljudvågor för att sortera och hantera celler – har lanserat en produkt som nu hamnat på tidskriften The Scientists tio-i-topp-lista för 2018 års bästa innovationer.
Raytelligence i Halmstad hävdar att dess radarbaserade vitalparameterövervakning nu är mogen för industrialisering, och tar sitt bolag till börsen.
Franska Insight Sip designar minimala moduler för bland annat Bluetooth och Lora. Den senaste modellen är inte mer än 8x8x1 mm och innehåller en krets från Nordic Semi för Bluetooth 5.0 Long Range.
Kraftspecialisten XP Power har lanserat två serier strömförsörjningsdon som möter de senaste kraven för energieffektivitet inom Europa och USA – både i vila och under drift. De levererar 85 W samt 120W.
En digital temperatursensor med integrerat icke flyktigt minne och likvärdig prestanda som en platinabaserade RTD-sensorer – det är vad Texas Instruments just lanserat. Sensorerna kräver ingen kalibrering och drar bara 6,3 µW.
Genom att utrusta rullstolen med en stereokamera som håller koll på var personen som går bredvid befinner sig kan personalbehovet halveras. Lösningen har tagits fram på Mittuniversitetet.
En minimal sensorplattform som kan mäta och visa EKG, puls och temperatur är vad Maxim Integrated just lanserat. Enligt företaget kapar den sex månader av utvecklingstiden från prototyp till färdig produkt som kan bäras runt handleden.
Forskare på Chalmers har utvecklat en testutrustning som kan identifiera orsakerna till yrsel hos en individ. Tekniken går ut på att ljudvågor omvandlas till vibrationer i skallbenet som stimulerar hörselsnäckan inne i örat.
Göteborgsföretaget Medfield Diagnostics, som utvecklat mikrovågshjälmen Strokefinder, har lyckats knyta ihop ytterligare ett samarbetsavtal med ett universitetssjukhus – nu i Stavanger. Därmed ska företaget utveckla en mikrovågsbaserad detektor som upptäcker blödning i bröstkorg och buk.
Kraftspecialisten XP Power lanserar en serie nätaggregat avsedda för exempelvis bärbar utrustning för medicinsk övervakning och diagnostik, mobil kommunikation, miljöövervakning samt test och mätning. De finns för uteffekterna 36 W, 45 W och 65 W.
Laird har utvecklat vad företaget hävdar är industrins första flexibla PIFA-antenn för wifi med mimo. Den har två integrerade antennelement för 2,4 och 5 GHz, medan den flexibla konstruktionen gör att den kan monteras på både en flat och kurvad yta.
Sida 1 av 28