JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 10 december 2019 VECKA 50

Högskolorna i Linköping och Jönköping samt Mitthögskolan samarbetar såväl med varandra som med kringliggande företag om utveckling och tillämpning av radiotekniken Zigbee. De första resultaten börjar nu synas.

 

I Linköping har forskare under ledning av professor Shaofang Gong utvecklat en Zigbee-modul som Saab Bofors Dynamics producerat i 100 exemplar. Dessa har fördelats mellan högskolorna i Linköping och Jönköping samt Mitthögskolan i Sundsvall.

Den första industritillämpningen byggs nu upp hos Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång. Där ska Zigbeemodulen skicka mätdata från enorma gasturbiner. Jönköpings högskola har ett annat industriprojekt på gång med Saab Combitech, medan Mitthögskolan samarbetar med företaget Azent.

Därtill kommer två Linköpingsstudenter att visa upp en tillämpning på Tekniska Mässan i Stockholm i oktober. Studenterna har nominerats som finalister i Embedded Student Award, en tävling där IM-föreningens Embeddedsektion utser årets bästa inbyggda system bland högskoleprojekt.

De tre högskolorna samarbetar kring forskningen men har lite olika fokus. Linköping siktar mest på mikrosensorer och transceiverkonstruktion, Jönköping på datalänkar och Mitthögskolan på säkerhetstillämpningar.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)