JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SMSC vill växa i Europa
– Vi har pratat om förändringar i flera år men i år har det verkligen hänt, säger Bill Shovers som är vice vd på den fabrikslösa halvledartillverkaren SMSC.
Företaget, med huvudkontor i Hauppauge strax utanför New York, har tidigare varit underleverantör till pc-industrin men fick för fem år sedan en ny vd som ville bryta beroendet.

Idag utgör komponenter till persondatorer runt hälften av omsättningen. Mellan 35 och 40 procent kommer från komponenter till konsumentprodukter och resten är från industrisegmentet.

– Förändringen har gått fort och hänger samman med att vi satsat på snabbväxande segment som USB och Ethernet för inbyggnadstillämpningar.

Företaget har tagit fram kretsar för dessa standarder som finns i allt från datorer till set-top-boxar och bilar.

– Marginalerna är visserligen inte stora men marknaderna växer fort. Det är gränssnitt som alla måste ha och vi finns bland annat med i ST Microelectronics plattform för set-top-boxar.

– På USB-kretsar var vi först med att tillverka på 0,18 µm och har tagit oss förbi marknadsledande Cypress, säger Bill Shovers.

I produktportföljen finns också styrkretsbaserade lösningar för bland annat tangentbord.

– Vi har gått från att vara ett USA-centrerat företag till att vara globalt. I Europa fokuserar vi särskilt på fordonsindustrin.

Det beror till stor del på att SMSC i mars köpte tyska Oasis som varit med att utveckla den fiberoptiska Most-bussen för fordon. Most används idag av bland annat Volvo, Mercedes och BMW för att transportera ljud och video i bilen.

Köpet medförde också att SMSC har en grupp på sju personer i Göteborg.

– De har ett förflutet på Volvo och Saab och arbetar med att utveckla programvara för Most, säger Bill Shovers.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)