JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asien snart halva halvledarmarknaden
Hittills i år har den asiatiska halvedarmarknaden vuxit med 13 procent samtidigt som övriga världen backat. Om utvecklingen fortsätter kan Asien snart utgöra halva marknaden för integrerade kretsar.
Augustistatistiken från Semiconductor Industry Association, SIA, är ingen rolig läsning för europeer, japaner eller amerikaner. Samtliga dessa områden har i hittills år minskat sina halvledarköp med mellan 4,3 och 9,5 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt har området Asia-Pacific, det vill säga främst Kina, Korea och Taiwan, ökat med 13 procent. Totalt har marknaden under årets första åtta månader ökat med 5,8 procent, till 144,4 miljarder dollar.

Det innebär att Asien i augusti stod för 47 procent av den totala halvledarmarknaden, och att dess andel successivt ökat under året.

USA gjorde i och för sig en liten uppryckning under augusti. Men eftersom landet därefter drabbats av såväl orkanerna Katrina och Rita som de därpå följande höja energipriserna så räknar SIA med att den amerikanska tillväxten mattas senare i år.

Uppsvinget i Asien beror enligt SIA främst på ökad efterfrågan där av pc, och därmed mikroprocessorer och DRAM. Dessutom ökar flashminnen, vilket beror på god försäljning av mobiltelefoner och MP3-spelare.

En positiv detalj är att SIA för en gångs skull kan konstatera att utbud och efterfrågan är i någorlunda balans. Det finns alltså ingen global lageruppbyggnad som kan störa tillväxten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)