JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple sätter fart på flashmarknaden
MP3-spelare kommer att lägga ta över andraplatsen som tillämpning för flashminnen.Det tror prognosmakaren Isuppli. Orsaken är trendsättaren Apple och dess flashspelare Ipod nano.
MP3-spelarnas marknadsandel av flashminnen under 2005 kommer att motsvara ett värde på 2,1 miljarder dollar. MP3-spelarna stjäl andraplatsen som flashtillämpning från USB-flashminnen, som kommer att ta 17 procent av NAND-kretsarna i år, enligt Isuppli.

Orsaken till platsbytet på topplistan är Apples nya MP3-spelare Ipod nano. Dess sekundärminne använder upp till 4 Gbyte Flash, där tidigare modeller använd skivminnen.

ISuppli tror för det första att Ipod nano kommer att bli en storsäljare, och för det andra att den kommer att sätta en trend där MP3-flashspelare tävlar om att ha stora flashminnen.

Ett antal mindre asiatiska MP3-spelartillverkare funderar att börja göra gemensamma uppköp av NAND-flash för att att kunna få samma goda priser som Apple får för sina stora volymer. Apple har enligt Isuppli en vinstmarginal på hela 50 procent på Ipod Nano, exklusive marknadsföring och distribution.

Priset på NAND-flash har sjunkit med 50 procent i hittills i år.

Den största tillämpningen av NAND-flash är fortfarande lagringskort. De tog 56 procent av marknaden förra året och kommer att fortsätta vara nummer ett åtminstone fram till år 2009. tror Isuppli.

MP3-spelare är den typ av produkt som i genomsnitt innehåller mest halvledarminne – alla kategorier – per exemplar. Servrar har mer, men det är DRAM-minne.

År 2006 kommer det att dyka upp MP3-flashspelare med 8 Gbyte flash gissar Isuppli. Genomsnittet kommer att vara 1,8 Gbyte, att jämföra med 0,3 Gbyte förra året och 1,1 Gbyte i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)