JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mecel påverkas inte av Delphis problem
Amerikanska bilelektronikjätten Delphi har ansökt om så kallat Chapter 11, vanligtvis ett förstadium till konkurs. Men det svenska dotterbolaget Mecel påverkas inte, enligt vd Kent-Eric Lång.
Delphis ansökan om Chapter 11-förfarande innebär att verksamheten drivs vidare under insyn av en domare, vars uppgift det är att säkra företagets värden i så stor utsträckning som möjligt.

- Det handlar inte om en konkurs. Det motsvarar mer en kontrollbalansräkning, säger Mecels vd Kent-Eric Lång.

Mecel, med 150 anställda i Åmål och Göteborg, är Delphis dotterbolag i Sverige och en viktig underleverantör till europeisk bilindustri. Att moderbolaget är i blåsväder medför förstås ett antal frågor från såväl leverantörer som kunder. Men enligt Kent-Eric Lång så påverkas inte verksamheten i övrigt.

- Den internationella verksamheten är över huvud taget inte berörd. I Europa växer vi och tar marknadsandelar, i synnerhet på elektroniksidan, säger han.

Grunden till problemen för Delphi är att man tog över ett par olönsamma verksamheter från GM där man inte lyckats vända utvecklingen. Samtidigt misslyckades företaget att gå i mål med en större facklig förhandling. Redan i halvårsbokslutet varnade bolaget för att Chapter 11 skulle kunna bli en konsekvens.

- Min förhoppning är att man blir av med de olönsamma verksamheterna och lyckas omförhandla sina avtal. Då kan bolaget komma stärkt ur detta, inom 18 månader eller så, säger Kent-Eric Lång.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)