JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ulla Falk: "Det går inte att friskriva sig från RoHS"
Övergången till blyfri elektronik oroar. Företagen är frustrerade - inte minst på trögheten hos de styrande i EU. För ännu är inte riktlinjerna fastlagda. Beslut rivs upp och nya undantag kan komma att klubbas.
Ulla Falk, RoHS-ansvarig på Kemikalieinspektionen, pekar dock i en intervju med Elektroniktidningen på att det är industrin själv som måste lösa problemen.
Om ett drygt halvår blir det förbjudet med bly och flera andra miljöfarliga ämnen i elektronik. Det har EU-kommissionen beslutat och syftet är gott: människors hälsa och miljö ska prioriteras.
Fast samtidigt frågar sig många vad de styrande med EU-kommissionen i spetsen håller på med. Senast den tekniska anpassningskommitén, TAC, där Ulla Falk är svensk representant hade möte var den 6 juli i år.

Vilka beslut kan vi förvänta oss från EU inom det närmaste halvåret? Och vad händer med undantagen som nyligen revs upp?

-         Det kommer att kretsa runt nya undantag. Varför den första gruppen av undantag som röstades igenom inte har antagits ännu vet jag däremot inte. Kommissionen har gjort flera formella missar genom att inte låta parlamentet se förslagen innan omröstningen. Det skulle kunna vara orsaken till att beslutet dröjer.


Det har sagts att inspektioner och RoHS-kompabilitet ska vara en dokumentationsövning. Vilken nivå av dokumentation är tillräcklig för att Kemikalieinspektionen ska vara nöjd?

-         Sedan många år finns det ett krav som säger att den som släpper ut en vara på den svenska marknaden också ska veta om den innehåller kemiska produkter som kan medföra risker. Det är inte tillräckligt att visas att varan exempelvis inte innehåller kadmium, utan företaget måste veta vad som används istället.
-         Det bästa scenariot är att företagen har kunskap om alla ämnen i alla delar som ingår i en vara och att informationen finns samlad. I Sverige är det så att ett företaget som inte har tillräckligt med information vid en inspektion vanligtvis ges 3 veckor för att få fram mer information.


Har ni diskuterat vilken typ av dokumentation som är tillräcklig på EU-nivå? Kommer det att vara likvärdiga bedömningar i alla EU-länder?

-         Här finns mer att göra. Idag finns det ett frivilligt nätverk, CLEEN, som samarbetar när det gäller tillsynsfrågor. Alla medlemsländer är dock inte med i nätverket. Myndigheterna har olika uppbyggnad i de olika länderna och tillsynsfrågor hanteras olika.
-         Frågan togs upp på ett arbetsgruppsmöte i London i maj i år. Deltagarna var intresserade av att bygga upp ett nätverk om tillsynsfrågor för informations- och erfarenhetsutbyten och det föreslogs att en vägledning skulle tas fram som stöd till medlemsländerna.


Hur kommer kontrollerna att gå till när RoHS väl har börjat gälla?

-         Tiden fram till 1 juli, 2006 blir en upplärningsperiod för oss när det gäller elektriska och elektroniska produkter. Under hösten inspekteras ett antal leksaksföretag samt tv- och dataspelsföretag där elektronik ingår. De inspekterade företagen får bland annat frågor om hur de har förberett sig inför att RoHS träder i kraft.
-         Den egentliga tillsynen sker självklart efter att direktivet börjar gälla. Då kontrolleras exempelvis hur kunskapsuppbyggnaden säkras och om det finns någon ansvarig person. Det är förstås också kontroll av märkningen och av om varorna befaras medföra skador på människa eller miljön. Om företaget inte kan ge tillräcklig information om innehållet kan det sluta med att varan måste analyseras.


Elektronikindustriföreningen uppmanar nu sina medlemsföretag att inte handla komponenter av distributörer som friskriver sig från ansvaret vad gäller RoHS-kompatibilitet. Anser du att det är rätt väg att gå?

-         Det går inte att friskriva sig från RoHS. Den som släpper ut slutprodukten på marknaden är ansvarig för produkten, så det verkar omöjligt att köpa komponenter från en leverantör som inte gör det möjligt att uppfylla RoHS.
-         Jag har hört att små företag har svårt att ställa krav på sina underleverantörer, men dessvärre kan jag bara se att det är industrin själv som kan försöka lösa problemet.


Hur väl förberedd är den svenska elektronikindustrin på övergången till blyfrihet nästa sommar?

-         Jag har svårt att bedöma hur aktiva de svenska företagen har varit, men svensk industri ligger i många fall långt framme vad gäller medvetenhet om miljö och hälsa. Det finns ingen anledning att tro att RoHS skulle vara ett undantag. Hittills pekar höstens inspektioner på att leksaksföretagen har tagit till sig de nya regelverken.


Vissa länder, exempelvis Storbritannien, har ännu inte infört WEEE i lagstiftningen trots att det skulle ha varit gjort den 13 augusti i år. Tror du att historien kommer att upprepa sig när RoHS ska börja gälla den 1 juli nästa år?

-         Jag kan bara svara för den svenska implementeringen av RoHS och WEEE, som ju är genomförd. Det finns speciella problem med WEEE-direktivet, så det borde vara lättare för medlemsländerna med RoHS.


Planerar Kemikalieinspektionen att driva någon särskild kampanj för att informera och lugna oroade och villrådiga företag?

-         Nej, men vi fortsätter att informera om RoHS som vi hittills gjort genom att delta på möten som elektronikindustrin hållit, delta på kurser och mässor, göra studiebesök och svara på frågor elektroniskt eller per telefon. Vår hemsida uppdateras också ständigt med information.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)