JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmersforskare bygger kvantdator
Den i särklass största vinnaren i årets ansökningsomgång från Vetenskapsrådet är nanoforskaren Per Delsing från Chalmers. Av de fler än 500 forskare som har fått pengar får han mest – 8,5 miljoner kronor – för att bygga en kvantdator.
Image
Elektroner räknas
Per Delsing och kollegorna Jonas Bylander och Tim Duty har utvecklat världens första äkta elektronräknare. Deras en-elektrontransistor räknar elektroner som passerar i en krets, en och en. Det arbetet publicerades i ansedda forskningstidskriften Nature tidigare i år och kan i sig leda till en helt ny standard för att mäta ström.

Tidigare har teamet byggt enskilda kvantbitar. Och den lilla transistorn kan alltså läsa ut laddningen ur en kvantbit.

– Nästa steg är att koppla ihop dem så att de kan göra något, säger Per Delsing, professor i experimentell fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg till Vetenskapsrådets tidning Tentakel.

Kvantbitarna består av små öar av aluminium. Varje sådan supraledande nanokrets är en halv mikrometer lång och en tiondels mikrometer tjock.

Forskargruppen lägger på en extra laddning i form av en dubbelelektron, ett så kallat Cooper-par, för att representera ettor och nollor. Poängen med kvantbitar är nämligen att de, konstigt nog, kan representera både ettor och nollor samtidigt. Det är först vid mätningen som det avgörs om kvantbiten är en etta eller nolla.

Med omkring hälften av VR-pengarna ska Delsing försöka koppla ihop fyra öar med supraledande broar av niob eller aluminium. Resten ska gå till att skapa ultrakänsliga laddningsdetektorer för att läsa av kvantbitarna.

– Om man sen kan bygga en kvantdator står skrivet i stjärnorna, men någon måste ju försöka, säger Delsing till Tentakel.

Kvantdatorer blir extremt snabba och skulle kunna göra beräkningar som är i praktiken omöjliga på dagens datorer, som algoritmer för databassökningar och uppdelning av primtal för kryptering.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)