JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilen får musknapp
Med alla spel i mobilerna och den ökande mängden ikoner på skärmen behövs något nytt för att kunna hitta rätt. Förslaget från Avago är en knapp med musfunktion.
Förbättrat användargränssnitt står högt upp på önskelistan för mången mobilanvändare. Halvledartillverkaren Avago, förr Agilent Semiconductor, har tagit fram en knapp med funktion som liknar datormusen.

- Med knappen kan användaren med ett finger flytta pekaren runt skärmen i 360 grader, precis som med en mus, säger Avagos europachef Jean-Marc Pesnel.

Han tror att det bara är en tidsfråga innan denna typ av teknik slår igenom, med tanke på att mobilerna fylls av spel och dess skärm får allt fler ikoner.

Musknappen, byggd med kapacitiv teknik, finns framme i provexemplar. En optisk version, baserad på samma teknik som i Avagos optiska mus, är under utveckling.

Just periferikretsar kring mobilens centralenhet är ett viktigt område för Avago. Förra året sålde bolaget en miljard sådana komponenter, motsvarande 1,3 komponenter per såld mobiltelefon.

På innovationsstadiet finns förutom musknappen bland annat en sensor som automatiskt reglerar ljudvolymen i högtalaren beroende på avståndet till närmaste person, styrenheter för autofokusering och en lysdiodbaserad blixt som minimerar strömförbrukningen genom att anpassa blixtstyrkan till det omgivande ljuset.

IR-transceivrar för korthållskommunikation från mobilen är en annan teknik Avago ivrar för. Då kan mobilen inte bara fungera som fjärrkontroll till tv:n - det ska också gå att göra säkra överföringar för betalningar av småsummor för exempelvis parkering. För detta krävs förstås med ärn IR-komponenter, så Avago har fått utveckla hela system för ändamålen.

Mer mogna områden är exempelvis CMOS-sensorer och kraftmoduler byggda på transistorer av e-pHEMT-typ och FBAR-filter.

- De modulerna minskar strömförbrukningen från drygt 400 mA till knappt 300 mA för den antennära modulen, säger Jean-Marc Pesnel.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)