JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikens framtid debatteras i Norrköping
Vad ska svensk elektronik fokusera på när produktion inte längre är lika aktuellt? Den frågan ska besvaras av besökarna på ett seminarium i Norrköping den 23 januari, arrangerat av Acreo och Invest in Sweden.
Vad ska svensk elektronikindustri och -forskning syssla med när massproduktionen flyttat till Fjärran Östern och nya halvledarfabriker inte  är i  närheten av  den svenska agendan? Den frågan ska diskuteras på ett seminarium i Norrköping den 23 januari, arrangerat av industriforskningsinstitutet Acreo och Invest in Sweden Agency.

Att arrangörerna menar att svaret heter design och konstruktion är tydligt. I inbjudan konstateras att "konstruktion av nya elektronikprodukter baserade på integrerade kretsar och system kommer att fortsätta driva på den ekonomiska utvecklingen i Sverige i decennier framöver". Detta visas genom en stark tillväxt för svenska företag, säger arrangörerna, och exemplifierar med Switchcore, Catena, Bitsim och Zarlink tillsammans med nystartade företag som Nanoradio och Coresonic.

Ursprunget till seminariet kommer från teknikutvecklingsprogrammet Socware, som fokuserade på asic- och system-på-kiselutveckling. Socware avslutades för drygt ett år sedan, men först nu hålls seminariet. Det har därför fått lite annan inriktning än att bara summera Socware.

- Vi vill få synpunkter från industrin och akademin om nästa steg i utvecklingen. Det blir också en paneldebatt där vi hoppas få med representanter för myndigheter och regering, säger Michael Salter på Acreo.

Talarlistan är gedigen. Från akademin kommer professorerna Christer Svensson från Linköping, Herbert Zirath från Chalmers, Mohammed Ismail från KTH och Viktor Öwall från Lund. Peter Olanders från Ericsson representerar storindustrin medan Per Bergsten från Nanoradio representerar de mer nystartade företagen.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)