JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Succé för Blyfritt-dag
Temadagen Blyfritt 2006 lockade 50 utställare och 1222 besökare till Stockholmsmässan igår. Det är mer än dubbelt så mycket som arrangörerna siktade på.
Övergången till blyfri produktion och uppfyllandet av RoHS- och WEEE-direktiven är frågor som uppenbarligen engagerar stora delar av den svenska elektronikindustrin. Att uppslutningen skulle bli så stor på temadagen överraskade dock både utställare och arrangörer. Både små och stora företag hade hörsammat lockropen - bland besökarna märktes åtminstone ett par hundra konstruktörer, ett 50-tal personer från Ericsson och ett hundratal företagsledare.

- Vi hade skissat på 25 utställare och 400-500 besökare. Nu blev det mer än dubbelt så stort, konstaterar mässans projektledare Magnus Eriksson.

Mässan givna centralpunkt var scenen där blyfrihetsciceronen Lars Wallin regerade med järnhand. Framför scenen fanns två kompletta ytmonteringslinor som under hela dagen producerade kretskort, totalt nära 800 stycken.

- Vi fick det att fungera fast vi bara haft två dagar på oss att sätta upp linorna. Det visar att det är relativt enkelt att få igång fungerande blyfri produktion, säger Lars Wallin.

I produktionen kördes två olika kort, med åtta olika blyfria pastor och fyra ytbehandlingar. Allt inspekterades såväl optiskt (AOI) som med röntgen och manuellt. Såväl kondensationslödning som våglödning användes, med större delen av lödningen i kvävgas.

- Det hade inte blivit lika bra resultat utan kvävgas. Men frågan är hur mycket sämre det blivit, säger Wallin.

Han erkänner att alla kort inte blev perfekt monterade, och att det därtill blev en del problem med delaminering. Men han säger att delamineringsproblemet berodde på att lasern som användes för att markera vald pastasort inte var korrekt trimmad, vilket i sin tur berodde på tidsbrist.

Ett av hans intryck efter dagen är att de svenska kontraktstillverkarna är tämligen väl förberedda för övergången till blyfritt. De flesta har gjort de nödvändiga investeringarna och utbildat sin personal.

- Men det är prekärt för en hel del produktägare. Många av dem har inte insett att det kommer att krävas omkonstruktion, och den kommer att kosta pengar, säger han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)