JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Största mobilmässan någonsin
Nära 1000 utställare håller just nu frenetiskt på att få ordning på sina montrar i det enorma mässkomplexet Fira de Barcelona. Utställningsområdet präglas av lugnet före stormen - i morgon kommer de första av förväntade 50 000 besökarna. Reklamkampen om staden Barcelona har dock redan en klar vinnare - Samsungs kampanj för HSDPA pryder varuhus, taxibilar och bussar.
Just HSDPA, höghastighetsversionen av 3G, väntas jämte olika typer av mobil-tv bli de största dragplåstren på 3GSM World Congress, att döma av förhandssnacket. Ericsson tänker i sin monter demonstrera att tekniken fungerar tillsammans med tre tillverkare av HSDPA-mottagarkort för pc.

På mobil-tv-sidan kommer striden om uppmärksamheten att bli hård mellan de olika standarderna DVB-H, DMB och MBMS. DVB-H verkar ha mest momentum just nu, men DMB är bevisligen igång i Korea och Ericsson med flera tillverkare verkar satsa hårdast på MBMS. Samtidigt ifrågasätter flera bedömare just nu huruvida mobil-tv verkligen är den supertillämpning som ska öka trafiken så mycket att operatörerna kan räkna hem investeringarna. Tidningen EE Times menar att två skäl talar emot succe - för det första är indikationerna på betalningsviljan än så länge ganska svaga, och för det andra är infrastrukturen långt ifrån redo att ta emot några stora horder av mobil-tv-sugna abonnenter.

Själva mässan ser dock ut att bli en stor framgång. Jämfört med förra året då den avhölls i Cannes har antalet utställare ökat med 40 procent till 962 stycken, och antalet besökare väntas uppgå till närmare 50 000. På gatorna i Barcelona syns tydliga tecken att 3GSM-mässan är i stan - Samsung, Microsoft och Siemens har köpt upp snart sagt varje tillgänglig reklamplats på bussar, busshållplatser, taxibilar och vepor över hela varuhus. Samsung har tagit i mest -  det går inte att ta många steg utan att dess logotyp syns. Ericsson håller en lägre profil, hittills har endast två bilar med "Taking You Forward" synts av undertecknad, parkerade intill varandra utanför mässan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)