Skriv ut
Medicinteknikföretaget Obstecare, som utvecklar en metod för att övervaka förlossningar, får 1,5 miljoner i såddfinansiering av Sting Capital.
Varje år föds cirka 100 000 barn i Sverige. Av dessa har runt 18 000 en lång och utdragen förlossning som i sämsta fall kan innebära en fara för barnets hälsa. Nystartade Obstecare utvecklar en metod för att övervaka förlossningen och som i ett tidigt skede varnar för att förlossningen kan bli utdragen. Den ansvariga läkaren kan då påskynda förlossningen eller föreslå kejsarsnitt vilket i slutändan leder till kortare vårdtider på sjukhusen.

Obstecares metod bygger överläkare Eva Itzels forskning och hon har startat bolaget tillsammans med sin man Johan Itzel och Per Söderberg. Metoden går ut på att man mäter mjölksyran hos kvinnan. Precis som hos idrottsmän skapar varje värk under förlossningen mjölksyra som hos vissa kvinnor inte transporteras bort. Istället byggs de upp i livmodermusklerna och värkarna blir allt sämre.

Investeringen i Obstecare är den första för Sting Capital som startade sommaren 2005. Fonden investerar i mycket tidiga skeden i högteknologiska företag som varken har en färdig produkt eller betalande kunder. Under 2006 ska fonden göra åtta till tio inverteringar på mellan 500 000 kronor och 1,5 miljoner kronor per bolag.