JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 19 september 2019 VECKA 38
Fyra instruktioner bred rörledning och gemensam L2-cache i dubbelkärnor. Det är två nyheter i Core, Intels arkitektur för bärbar pc -- och numera också för server och stationärt.
Den generation av Intelprocessorer som släpps härnäst kommer alla att ha dubbla kärnor. De kommer att vara mellan 40 och 80 procent snabbare och kommer att använda 40 procent mindre energi. Det sade Intel under IDF igår enligt tidningen Mercury News.

Namnet ”Pentium” har gått i graven och ersatts av ”Core” i och med att Intels Israelutvecklade mikroarkitektur för bärbar pc nu också sprids till server och stationärt.

Ytterligare nyheter i den nya versionen av Core är alla SSE-grafikinstruktioner exekveras på en enda klockcykel. Och att prefetch blir smartare -- kärnan blir bättre på att gissa vilka data som ska förbeställas upp till cacheminnet. Och att kärnan har blivit bättre på att aktivera lokala strömsparlägen på chipet.

Analytiker tror att Intel har ett drömläge för lanseringen av Core i och med att den sker samtidigt som Microsoft släpper sitt nya operativsystem Vista. Det kommer att finnas dubbla skäl till uppgradering. Intel tros också med de nya processorna komma ikapp AMD:s Opteronprocessorer i den vanligaste typen av serverkonfigurationer.

Alla nya Intelprocessorer tillverkas i 65 nm.

De första fyrkärniga processorna släpps under 2007, inklusive Kentsfield, för PC. Samma år planerar företaget också att börja leverera processorer i 45 nm.

Det kommer ”troligen” inga åttakärniga Intelprocessorer under 2008, enligt Intel.

Läs mer:

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)