JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Eneas protokoll blir öppen programvara
Enea har vakat som en hök över tekniken sedan slutet av 80-talet. Nu släpps den som öppen programvara för operativsystemet Linux. Det handlar om företagets kommunikationsprotokoll för distribuerade arkitekturer.
Linx är namnet på den nya öppna versionen av Eneas kommunikationsprotokoll.

Linx gör att kommunikation mellan programvara blir oberoende hårdvaruarkitekturen. Två program skickar meddelanden till varandra med hjälp av exakt samma programkodssekvens oavsett om programmen körs på samma processorkärna, i olika kärnor i en multikärna, i olika processorer på samma kort, i olika kort i samma rack, eller på varsin dator på varsin sida av Internet.

Ett sätt att göra detta vore att använda de vanliga Internetprotokollen.

Men Linx är effektivare.

Nättidningen Commsdesign spekulerar att det som ligger bakom är att Enea vill få en möjlighet att bli standard i organisationen Multicore Association (MA), som redan hunnit så långt som till att bilda en arbetsgrupp kring det konkurrerande protokollet TIPC (Transparent inter process communication protocol).

Den nybildade Multicore Association ska standardisera öppna lösningar kring multikärnor. TIPC är Ericssons kommunikationsteknik som släpptes som öppen programvara vid juletid år 2000.

I arbetsgruppen för TIPC i MA sitter Eneas hårda telekomkonkurrent Wind River.

- Vi tror att de som utvärderar Linx och TIPC sida vid sida kommer att upptäcka att Linx är helt överlägsen, oavsett CPU och operativsystem, säger Enea i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)