JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare blir genomskinliga
Världens första genomskinliga halvledare har tagits fram av forskare vid Oregon State University. Hewlett-Packard som sponsrat forskningen har de kommersiella rättigheterna.
Med genomskinliga halvledare kan man exempelvis tänka sig att bygga in intelligens i allt från bilfönster till solceller, för att inte tala om vad man kan göra med bildskärmar. Att det finns gott om mer eller mindre kommersiellt gångbara tillämpningar råder det ingen tvivel om.

Men än så länge har det visat sig svårt att i praktiken få till helt transparenta halvledare. Nu rapporterar dock bloggen Whatsnextnetwork att forskare vid Oregon State University utvecklat en femstegs ringoscillator av indium-galliumoxid, ett material som inte bara är genomskinligt utan också har hög elektronmobilitet, är kemiskt och fysikaliskt stabilt och därtill är relativt produktionsvänligt. Upptäckten ska publiceras i ett kommande nummer av Solid State Electronics.

Forskningen har bekostats av såväl National Science Foundation som den amerikanska militären och Hewlett-Packard. Till det sistnämnda företaget har universitetet redan tidigare licensierat rätten att kommersialisera de transparenta halvledarna, uppger bloggen. Professor John Wager som lett forskningsprojektet räknar med att få se kommersiella tillämpningar inom fem år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)