JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova kartlägger svenska elektronikföretag
Just nu jobbar tre personer på Chalmers med att uppskatta verksamheten inom den svenska elektronikindustrin. Vinnova är uppdragsgivare. Och en första lägesrapport ska vara klar 6:e april. 
–    Vi jobbar med att få en bild av hur elektronikindustrin i Sverige ser ut idag, säger Sven Lindmark på avdelningen för Innovationsteknik på Chalmers i Göteborg.

Uppdraget från Vinnova är egentligen betydligt mer omfattande. Det handlar om att kartlägga alla svenska företag inom IKT-sektorn (informations- och kommunikationsteknik). Kartläggningen ska vara klar i juni och budgeten ligger på runt en halv miljon kronor.

–    Men IKT-sektorn är väldigt brett definierad i Sverige. Enligt tillgänglig statistik består den av runt 12 000 företag, många mindre konsulter och en del operatörer, programvaruföretag och återförsäljare.

–    När vi insåg hur enormt många företag som är berörda valde vi att börja med att koncentrera oss på de IKT-företag som har någon form av hårdvaruutveckling eller produktion för att anpassa oss till Vinnovas akuta behov, säger Sven Lindmark.

Målet i dagsläget är alltså att ta fram ett verktyg som Vinnova kan använda i sitt arbete med att ställa samman en nationell strategi för elektronikområdet. Myndighetens strategiförslag ska lämnas till näringsdepartementet den 15 maj.

–    Hittills har vi tagit fram en rålista på runt 600 elektronikföretag. Nästa steg är att börja klassificera och hämta in information från företagen, säger Sven Lindmark.

Några fakta av intresse är exempelvis hur många anställda ett företag har, var det finns i Sverige, när det startade, vilket teknikområde det är aktivt inom, vilken typ av utveckling det sysslar med och om det har produktion. Utifrån informationen ska man sedan dela upp företagen i delsektorer och även försöka identifiera styrkor och svagheter.

–    Vi vill också få fram om det finns kluster av företag som kan vara intressanta i Vinnova perspektiv. Samt titta på den geografiska fördelningen av företag – stämmer den med den gängse uppfattningen.

Intentionen just nu är att ta fram grundläggande data till den referensgrupp av branschkunnigt folk som Vinnova har satt samman. Gruppen ska förse Vinnova med synpunkter till strategiarbetet.

–    Till gruppens första möte den 6 april ska vi försöka ta fram någon sorts lägesrapport inom de tre områden som Vinnova fokuserar på: inbyggda system, programvara och hårdvara, säger Sven Lindmark.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)