JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Liten ljudkodning gav stort teknikpris
Lars Liljeryd och hans tre kollegor på Coding Technologies får Stora teknikpriset för sin metod att komprimera ljud utan att kvaliteten går förlorad. Metoden används bland annat av Nokia och Sony Ericsson vid musiknedladdning till mobiltelefoner.
Stora teknikpriset delas ut för andra gången av det statliga verket Vinnova och tidningen Ny Teknik. I år var tre företag nominerade: ABB Power Technologies i Ludvika för utvecklingen av reläsystemet Switchsync, Göteborgsföretaget Arcam, som har utvecklat en egen elektronstråleteknik för att gjuta metalldelar direkt av metallpulver utifrån ett Cadrogram och det tredje nominerade företaget var Coding Technologies som också knep förstaplatsen.

Juryns motivering lyder: Med envishet och stor innovationskraft har Lars Liljeryd och teamet på Coding Technologies utvecklat en teknik som minskar mängden data i en ljudfil till hälften, utan att försämra ljudkvaliteten. Tekniken har fått sitt kommersiella genombrott för nedladdning av musik i mobiltelefoner.

Coding Technologies startade 1997 och har idag verksamhet i Sverige, Tyskland och USA. Bland kunderna finns Intel, Philips, BBC och Vodafone liksom mobiltelefontillverkare som Nokia och Sony Ericsson. Nyligen lanserade också Epson en ljudkodningskrets som inkluderar ljudförbättrande teknik från Coding Technologies.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)