JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NAND och NOR har bytt position
Under fjolåret värderades försäljningen av NAND-minnen för första gången högre än motsvarande för NOR. Men fortfarande säljs det betydligt fler NOR-flash, hävdar analysföretaget IC Insight.
Tittar man på hela flashmarknaden så visar det sig i IC Insights analys att det såldes minnen för 18,6 miljarder dollar under år 2005. Det ger en ökning på 19 procent från året innan, vilket är klart godkänt. Delar man däremot upp marknaden i NOR och NAND står det klart vilken teknik som är den verkliga vinnaren: försäljningen av NOR minskade 13 procent till 8 miljarder dollar, medan NAND-försäljningen ökade hela 64 procent till 10,6 miljarder dollar.

Trots detta var nästa fyra av fem flashminnen som såldes under 2005 ett NOR. Totalt såldes 4,1 miljarder NOR-flash och 1,2 miljarder NAND, enligt IC Insight.  

Starkast procentuella tillväxt hade NAND-tillverkarna Hynix och Micron. De växte med 473 respektive 1733 procent. Å andra sidan är båda dessa företag fortfarande förhållandevis små i branschen. Micron har enbart 1 procent av marknaden, medan Hynix har 7.

Den klara marknadsledaren är och förblir Samsung. I fjol ökade företaget sin försäljning med hela 47 procent, vilket gör att Samsung numera nästan äger marknaden med en andel på 35 procent – alltså 6,6 miljarder dollar.

Även Toshiba och ST Microelectronics hade ett bra år. Båda ökade sin försäljning med 13 procent, vilket gav dem 13 respektive 7 procent av marknaden. Intressant är att ST är den enda NOR-tillverkaren som gått framåt. ST:s försäljning fördelar sig så att 85 procent är NOR, medan resten är NAND.

Intel, som historiskt varit en flashledare, har däremot återigen tvingats ner ett steg på rankinglistan. Från andra till tredje plats. Företaget passerades av Toshiba i fjol.

Intel är marknadens största NOR-tillverkare och mot bakgrund av det kan nog företagets nolltillväxt anses som ett godkänt resultat. Fast Intel sitter inte nöjd. I november blev det också officiellt att Intel och Micron satsar på ett gemensamt bolag, IM Flash Technologies. Det nya företaget ska fokusera på NAND-tillverkning och de första kretsarna väntas dyka upp inom kort.

Övriga företag på 10-i-topp-listan är Spansion, Sharp, Renesas och SST. Alla minskade sin försäljning under år 2005 och alla förutom Renesas tillverkar NOR.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)