JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viktig Galileo-order till Saab Ericsson Space
Rymddatortillverkaren Saab Ericsson Space blir den största leverantören av datorer till satelliterna i Europas navigationssystem Galileo. Ordern gäller bara de fyra första satelliterna, men öppnar dörrar för fler leveranser till de resterande 26.
År 2011 ska Europa ha sitt egna navigaionssystem Galileo fullt utbyggt, ett alternativ till det amerikanska GPS-systemet. Det ska då omfatta 30 satelliter, varav fyra redan är beställda för en utvärderingsfas. För dessa fyra har Saab Ericsson Space fått order för 30 miljoner euro.

De övriga 26 satelliterna är ännu inte upphandlade, men marknadsdirektör Folke Brundin betonar i ett pressmeddelande att leveranser till de fyra första är en ”väsentlig konkurrensfördel” inför huvudupphandlingen.

Saab Ericsson Space kommer att leverera följande utrustning:

*) Omborddatorn som styr och kontrollerar satellitens funktioner

*) Navigationssignalgeneratorn som genererar de signaler som mottagarna på marken använder för att beräkna sin position. Här kommer även ett annat företag att leverera motsvarande utrustning.

*) Digital basbandsprocessor för att ta emot data från markstationerna.

*) Datorkort för kryptering av all kommunikation.

*) Antenner för såväl datamottagning som styrning och kontroll.

*) Termisk isolation, containrar för satellittransport på jorden samt hanteringsutrustning för satelliternas nyttolaster.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)