JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskarens smarta kamera byggs i FPGA
Enklare att göra bildanalys i FPGA:er. Det blir det med hjälp av en programmeringsmodell som en forskare på Mitthögskolan utvecklat.
Med hjälp av den blir bildbehandling i realtid lika enkel och billig i en FPGA som i en DSP, hävdar Benny Thörnberg, som försvarar sin doktorsavhandling den 18 maj.

Nyckeln är ett intelligent stöd för hantering av minnesresurserna. Konstruktören utgår från en minnesorienterad systemmodell baserad på det egenutvecklade SystemC-biblioteket Imem (Interface and Memory Modeling).

I Imem separeras minneshantering från beräkningar. De flesta videoanalysoperationer omfattar punkter som ligger alldeles intill varandra. Därför är ”grannskap” en nyttig abstraktion i Imem -- konstruktören kan referera till grannpunkter utan att behöva bekymra sig över var i FPGA:n de lagras.

Syntesen optimerar sedan automatiskt användningen av buffertminnen och utlokaliseringen av data till FPGA-kretsens minnen.

Benny Thörnbergs arbete blir en del av en intelligent videokamera som Mittuniversitetet utvecklar i samarbete med skogsindustrin.

Kameran skall användas till att karakterisera träflis – som bör vara jämn – och analysera barkhalten – som avgör hur mycket blekmedel papperet kräver.

Den som är intresserad av att testa Imem kan höra av sig till Benny Thörnberg (länk) .
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)