JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vint Cerf: Inga gräddfiler på mitt Internet
Bevara nätneutraliteten! Det är slagordet för den nybildade organisationen Save the Internet, som stöds av bland andra Internets skapare Vint Cerf.
Nu måste Vint Cerfs skapelse skyddas från klåfingriga nätoperatörer som umgås med planer på att låta webbsajter betala för att få bättre nätkapacitetet.

En Internetoperatör med egna tjänsteambitioner skulle tekniskt enkelt kunna hindra sina abonnenter från att använda uppstickare som Skype, Google och Ebay. Det enda som står i vägen är den informella princip som Save the Internet kallar ”Network Neutrality” -- att all trafik behandlas lika.

I USA finns enligt organisationen Save the Internet (länk) inget egentligt lagstöd vare sig för eller emot nätneutralitet på Internet. Men just nu bollas, lobbas och balloteras det om olika förslag som handlar om just dessa frågor.

AT&T, Verizon, Comcast och Time Warner är några av de företag som enligt Save the Internet lobbar för lagstöd för gräddfiler på nätet.

Syftet med Save the Internet är att mana till folkligt stöd för principen om nätneutralitet, för attt påverka politikerna.

- Internetrevolutionen har under det senaste tio åren kännetecknats av sina innovationer. Och de har följt ur Internets öppenhet och neutralitet, sade Vint Cerf under en telekonferens som markerade organisationens grundande.

- Men nu dyker det upp lagförslag från tele- och kabeloperatörer som skulle förstöra denna neutralitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)