JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmerslaser vill ut till kund
På Chalmers fotoniklabb är tempot högt. Nu jobbar man med att få ut en ny laserteknik för gasanalys till potentiella kunder. Ett färskt investeringsbidrag från Innovationsbron Väst på 50 000 kronor ska ge extra skjuts i kommersialiseringsfasen.
Image
Åsa Haglund
– Läget är att den nya lasertekniken är mogen för kommersialisering. Nu talar vi med företag om att ta fram prototyper, säger Åsa Haglund, doktor i elektroteknik på Chalmers fotoniklabb.

Åsa Haglund har själv ägnat sina doktorandstudier åt den nya lasertekniken – ett arbete som har gått ut på att förbättra vertikalkavitetslasrar, alltså lasrar som emitterar ljus vinkelrät ut från ytan. Vertikalkavitetslasrar är en billig typ av laser som dock har nackdelen av att lasra på flera våglängder samtidigt.  

–    Ska man mäta gaskoncentrationer vill man ha en enda våglängd som man kan skanna över ett våglängdsområde. Att bara filtrera signalen fungerar inte så bra eftersom den optiska effekten blir för låg på önskad våglängd. Vi har istället byggt in en filterfunktion i lasern som gör att den bara lasrar på en våglängd, säger Åsa Haglund.

Under våren har Chalmersforskarna talat med tre företag som alla är mycket positiva till den nya lasertekniken. Och i slutet på april fick projektet ett bidrag på 50 000 kronor från Innovationsbron Väst. Pengarna ska användas för att verifiera den nya lasertekniken samt ta fram kravspecifikationer på lasrarna tillsammans med möjliga kunder.

–    Utifrån det vi sett tror vi att vår teknik kan ge hög avkastning i produktion eftersom den inte är så känslig för olika processvariationer. Det gör att vi tror att våra lasrar kan komma att kosta hälften jämfört med dagens alternativ. I stora volymer kan de till och med bli ännu billigare, säger Åsa Haglund.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)