JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Långt kvar till ny wlan-standard
Den första omröstningen kring den snabbare varianten för wlan, kallad 802.11n, blev precis som väntat resultatlös. Inget av förslagen nådde ens upp till 50 procent av rösterna.
För att en standard ska antas av ingenjörsorganisationen IEEE måste den få 75 procent av rösterna och hittills har det aldrig hänt i en första omröstning. Det lär säkert bli ytterligare ett antal turer innan huvudaktörerna Broadcom, Atheros och Airgo pratat ihop sig. Troligen sker det inte förrän nästa år, skriver EETimes.

802.11n är en efterföljare till de wlan-standarder som används idag, 802.11 a/b/g och ger cirka fem gånger högre datahastighet eller runt 500 Mbit/s. Alternativt kan förbättringen användas för att ge längre räckvidd men med lägre datahastighet.
För att nå dit sänds radiosignalen via flera antenner. Även mottagarna använder flera antenner och summerar sedan signalerna för att öka signalstyrkan. Tekniken kallas MIMO, multiple input multiple output.

Trots att det inte finns någon standard har det sålts 802.11n-produkter i USA i över ett år och de går numera också att köpa i Sverige. Eftersom standarden inte är klar än är det stor risk att de produkter som tillverkas idag inte går att uppgradera så att de blir kompatibla med de framtida produkterna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)