JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångmiljonstöd till svenska Navaero
Sundsvallsföretaget Navaero utvecklar och tillverkar datorer anpassade för piloter. Tre år efter start står kunderna i kö. Nu tar företag in ytterligare 18 miljoner i riskkapital för att kunna hantera alla beställningar.
–    Vi är världsledande på det vi gör. Vi har hittills inte tagit kontakt med en enda kund först. Det är kunderna som ringer till oss, säger Stefan Ridderheim, grundare och vd på Navaero.

Företaget startade för tre år sedan. Specialiteten är datorer som lagrar all dokumentation en pilot kan behöva i sitt arbete, samtidigt som de är anpassade för att användas i ett flygplans cockpit där exempelvis ljusförhållandet kan vara extremt varierande. Efter ett och ett halvt års utvecklingsarbete var första produkten färdig att testas hos kund. Det var för drygt ett år sedan.

–    Under de senaste nio månaderna har vi fått in order värda 26 miljoner dollar. Innan årets slut räknar jag med att vi fått in 30 miljoner dollar till, säger Stefan Ridderheim.

Samtidigt förväntar han sig att antalet kunder ska öka i samma takt under året. Idag har Navaero kontakt med 20 kunder – stora flygbolag från världens alla hörn såsom Fedex och Virgin Atlantic. Innan årets slut räknar Stefan Ridderheim med att det ska finnas ytterligare 20 namn på kundlistan.   
 
–    För att klara att hantera beställningar och finansiera kundorder har vi dragit in 18 miljoner kronor i riskkapital, säger Stefan Ridderheim.

Västernorrlandsfonden och riskkapitalbolaget Saminvest står för 8 miljoner, medan riskkapitalbolaget Litorina går in med 10 miljoner kronor.

Idag har Navaero 20 anställda, men med dagens tillväxttakt räcker det inte länge till.

–    Vi måste ha in mer personal annars klarar vi inte verksamheten. Just nu letar jag efter åtminstone tolv personer att anställa och jag räknar med att vi är runt 40 personer innan årets slut, säger Stefan Ridderheim.

All utveckling och tillverkning av företagets produkter sker i Sundsvall och det finns inga planer på att ändra det framöver.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)