JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lego öppnar Mindstorms källkod
Källkoden till Legos populära robotsats Mindstorms blir öppen källkod i den nya version som börjar säljas i augusti. Företaget kommer också att släppa utvecklingssatser för programvara, hårdvara och Bluetooth.
Den första Lego Mindstorms, som lanserades 1998, blev snabbt ett populärt byte för hackers som gärna ville ersätta Legos egna operativsystem med alternativa programvaror. Nu har Lego valt sida – i stället för att motarbeta dessa avancerade användare så bjuds alla intresserade in vid lanseringen av nya Mindstorms och dess ”enbitsprocessor” Lego NXT. All hårdvarunära programvara (firmware) blir då öppen källkod och ska finnas för nerladdning på Mindstorms sajt.

– Rätten att hacka vår produkt blev en ”no-brainer”. Vi hoppas att vår nya öppna attityd kommer att tänja gränserna inom robotiken, säger Sören Lund, ansvarig för Lego Mindstorms.

Tanken är att användarna på gängse öppen källkodsmanér ska dela med sig av sina skapelser. Redan finns en grupp på drygt 100 inbjudna användare som fyller Mindstormshemsidan med inspirationsexempel inför säljpremiären i augusti.

För att ytterligare hjälpa spridningen av nya Mindstorms har Lego, som Elektroniktidningen tidigare berättat , tagit hjälp av National Instruments och dess grafiska programmeringsgränssnitt Labview. Mindstorms ska också få USB- och Bluetoothgränssnitt.

Tre utvecklingssatser ska finnas för avancerade användare – en för programvara med alla drivrutiner och gränssnitt, en för hårdvaran där bland annat schemat för NXT-processorns digitala sextrådsanslutning finns beskrivet för den som vill koppla in egna sensorer, och en för Bluetooth som beskriver hur Bluetoothprotokollet är inbyggt i NXT-processorn.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)