JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekordmottagare klarar 107 Gbit/s
Siemens och Infineon har gemensamt tagit fram en mottagarkrets som klarar 107 Gbit/s. Det motsvarar data från två DVD-skivor i sekunden och är nytt rekord, anger företagen.
ImageLjussignalerna i optiska fibrer måste i dagsläget splittas optiskt till flera signaler med lägre datatakt innan de transformeras till elektriska signaler med hjälp av fotodioder. Detta kräver optisk utrustning och minskar därtill hastigheten i nätet. Ett projekt stött av det tyska federala forskningsministeriet, utfört av Siemens och Infineon, har haft som målsättning att skapa halvledarkretsar som kan ta emot signaler direkt konverterade från fibern, för att få bort flaskhalsarna.

Projektet hade som mål att ta fram en demonstrator som klarade 80 Gbit/s med elektrisk tidsdemultiplexering. Men den resulterande kretsen, gjord i kisel-germanium, kunde skrämmas upp till att ta emot 107 Gbit/s, utan fel. Testerna gjordes över en 480 km lång optisk kabel hos Heinrich Hertz-institutet i Berlin.

Mottagaren kan därmed i princip användas för de transmissionssystem för 100 Gbit/s Ethernet som telekomindustrin talar sig varm för idag. Siemensforskarna förväntar sig att de första produkterna som bygger på denna prototyp kan nå marknaden inom två-tre år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)