JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk RFID på väg in i Kina
Kinesiska godsvagnar kan snart vara uppmärkta med svenska RFID-taggar. Liksom kinesiska gruvarbetare, och deras utrustning. Det är två projekt som drivs av RFID-bolaget Tagmaster som snart öppnar kontor i Shanghai.
Efter flera år av både affärer och produktion i Kina håller det svenska RFID-företaget Tagmaster nu på att öppna kontor i Shanghai. Man har köpt inkråmet i sin distributör där, och ska rekrytera en platschef så fort byråkratins kvarnar rullat klart, vilket vd Magnus Rehn tror blir i slutet av sommaren. Kontoret får 5-6 anställda, alla kineser.

- Det är folk vi känner sedan tidigare, vi vet att de är duktiga. Från början hade vi tänkt starta ett samriskbolag, men när Kina ändrade lagen och tillät utländska företag att ha helägda dotterbolag där så tyckte vi att det var ett bättre alternativ, berättar Magnus Rehn.

- Idag går 5-10 procent av vår omsättning till Kina. Men vi är involverade i ett flertal stora projekt, och i fyra av dem har vi kommit långt i diskussionerna med de kinesiska myndigheterna. Det räcker att ett av dem blir verklighet för att vår omsättning i Kina ska fördubblas, säger han.

Det är inga små projekt det handlar om. Ett går ut på att märka kinesiska godsvagnar med RFID-taggar. Ett annat handlar om att öka säkerheten i kinesiska gruvor, genom att förse både arbetare och utrustning med RFID-taggar. Skulle en olycka då hända - något som tyvärr är ganska vanligt i Kina - så går det snabbt att ta reda på vilka och hur många personer som saknas. Två andra projekt handlar om RFID-märkning av bussar och containrar, alltså mer traditionella RFID-tillämpningar.

- Det krävs tålamod i Kina, och varje projekt är en lång process som kräver godkännande av flera myndigheter. Men några av projekten har vi jobbat på i 5 år, och vid det här laget har vi så många referensinstallationer att vi tycker det är dags att öppna ett eget kontor. Det är ett tecken på kontinuitet och visar att vi menar allvar, säger Rehn.

Tagmaster specialiserar sig på RFID för krävande tillämpningar. Taggarna ska tåla att sitta utomhus i tuffa miljöer under många år. I april lanserade företaget sin senaste serie RFID-läsare, se artikel (länk) .
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)