JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Segt fjolår för distributörerna
De svenska komponentdistributörerna minskade sin försäljning med 2,7 procent under år 2005. Samtidigt minskade den totala komponentförsäljningen i landet med nästan 5 procent. Det visar Europartner Consultants årliga statistik.  
Starten på år 2005 var riktigt bra för komponentdistributörerna, men redan andra kvartalet föll försäljningen. Så vill Europartner förklara den svenska komponentdistributionen under fjolåret, som slutade på 5,22 miljarder kronor.

Slutsatsen är att komponentdistributörernas försäljning minskade med 2,7 procent mellan 2004 och 2005. Tappet kommer å andra sidan efter ett ovanligt bra år. Under år 2004 ökade försäljningen med 9,2 procent.

Distributörsförsäljningen står numera för nära nog exakt halva den totala svenska komponentmarknaden. Detta efter det att den totala komponentmarknaden har sjunkit med 4,9 procent under 2004 till knappa 10,4 miljarder kronor.

–    Högvolymproduktion blir allt mindre vanligt i Sverige och som en följd av detta minskar den totala marknaden, säger Bo Abrahamsson, som har samlat in uppgifterna för den skandinaviska elektronikmarknaden till Europartners Consultants Distribution Report.

Det är också de breda distributörerna som tappat mest, hela 7 procent. Här kan dock Eurodis konkurs vara en bit av förklaringen. De små nischade distributörerna har bara minskat 0,2 procent, medan katalogdistributörerna har legat på en stabil försäljning under flera år nu.

–    Men min gissning är att vi har sett botten på den nedgång som är orsakad av produktionsflytt till utlandet. Jag tror att det kommer att vända nu, säger Bo Abrahamsson.

Värt att notera är att Sverige numera representerar ungefär en tiondel av den totala elektronikmarknaden i Europa, enligt Europartner.

Roar man sig med att titta djupare i Europartners rapport så visar det sig att försäljningen av halvledare har rasat mer än försäljningen av exempelvis elektromekaniska komponenter. I fjol gick distributörernas halvledarförsäljning ner med 5 procent, medan den totala halvledarförsäljningen i landet minskade med 7 procent. Motsvarande siffror för elektromekanik visar en uppgång på 4,5 procent för distributörerna respektive plus-minus-nollresultat för totalmarknaden.

Europartners svenska rapport är på cirka 160 sidor, där halva rapporten analyserar den europeiska komponentmarknaden och den andra halvan ger detaljerad information om den svenska marknaden. Rapporten kostar 1 000 euro och kommer att finnas tillgänglig i slutet av juni. För mer information se, www.abrahamssonteknikinformation.se.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)