JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kulturarbetare vill rädda Internet
Tre artister släpper en sång, ”God Save The Internet” som manar till kamp mot internetoperatörernas intentioner att införa trafikstyrning på Internet.
Ska internetoperatörerna tillåtas detaljstyra trafiken på sina nät?

Striden kring så kallad nätneutralitet blossar just nu het i USA. Eventuell lagstiftning kan dramatiskt komma att rita om Internetkartan. Frågan har hittills bara uppmärksammats i förbigående i svenska media.

Operatörer som AT&T, Verizon, Comcast and Time Warner vill ha friheten att detaljstyra, och betraktar begränsningar som ingrepp i deras marknad.

För att kunna erbjuda tjänstekvalitet (QoS) på framtidens Internet, måste trafiken kunna regleras. Klumpig lagstiftning kan lägga hinder i vägen för detta. Så låter argumenten från organisationen Hands Off The Internet, som ironiserar över begreppet ”Net Neutrality” och döper om det till ”Dumb Pipes”. Man målar också upp aktörer som Google som bandbreddssnyltare som vill inte vill betala för den trafik de genererar.

De som förespråkar nätneutralitet menar att det som operatörerna är ute efter är att kunna ta vägtullar av sajter som vill ha bra framkomlighet, eller att ge företräde till sin egen trafik.

Operatörerna måste hindras från att diskriminera mindre aktörer. Abonnenterna betalar för bredbandet och ska kunna välja fritt hur man använder sin bandbredd. Så låter argumenten från organisationen Save The Internet.

Idag finns ingen egentlig amerikansk lagstiftning i frågan även om nätneutralitet kan sägas ha varit en underförstådd förutsättning sedan Internet började byggas.

Nu blandar sig kultuarbetarna i leken, på nätneutralitetens sida.

Tre artister har bildat den tillfälliga konstellationen The Broadband och släpper sin första fil, ”God Save The Internet”.

Melodin lånar från Bob Dylans Mr tambourine man, och innehåller textrader som
It’s an old-timey tale about a modern mess
Where some of them folks in our Congress
Want to send us back to the days of the Pony Express
...and slow our speediness.

Läs och lyssna:
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)