JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Montavista accepterar andrafiolen
Montavista Software säger sig välkomna förra veckans intiativ från operatörer och tillverkare att skapa mjukvara och standarder kring Linux i mobiltelefoner. Montavista ser ingen konkurrens med sin verksamhet.
– Vi ser fram emot ett ökat samarbete med dessa företag för att kunna försäkra oss om att Mobilinux möter nyckelkrav från operatörer och tillverkare, säger Oren Tecich, produktchef på Montavista.

Mobiloperatörer och -tillverkare tog i fredags en mer ledande roll kring Linux i mobiltelefoner då Motorola, Samsung, NEC, Panasonic, Vodafone och NTT DoCoMo annonserade ett samarbete kring standardisering av gränssnitt och framtagning av mjukvara.

Tidigare har det främst varit Linuxleverantören Montavista som varit den samlande kraften kring initiativ av det slaget, i exempelvis mjukvaruprojektet Mobilinux och standardiseringsinitiativet Lips. Detta i egenskap av ledande leverantör på området – Montavistas mjukvara för Linuxmobiler används idag i 25 miljoner mobiltelefoner.

I fredagens annonsering fanns bara operatörer och tillverkare, flera av dem Montavistas kunder.

Montavista bugar sig genast för deras auktoritet.

– Vi tycker det är uppmuntrande att se att flera av våra nyckelkunder nu går samman för att främja Linux, säger Oren Teich.

– Det finns mycket arbete kvar att göra, eftersom Linux i mobiltelefoner fortfarande befinner sig i en tidig fas av sin utveckling.

Enligt Oren Teich har det nya samarbetet inga större konsekvenser för Montavista.

Det nya samarbetets intresseområden ligger enligt honom främst på tillämpningssidan, medan Montavistas styrka ligger i Linuxkärnan och i verktygen för att utveckla för den.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)