JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare upp drygt 9 procent
Halvledarförsäljningen i världen ökade med 9,4 procent i maj jämfört med samma period förra året, rapporterar branschorganisation SIA. Analogt växte med hela 21,5 procent. Och Europa är starkt just nu.
I en dagsfärsk rapport från halvledarindustrins branschorganisation SIA (Semiconductor Industry Association) framkommer det att halvledarindustrin sålde för 19,7 miljarder dollar under maj månad i år. Det betyder drygt 9 procent upp från maj 2005, då försäljningen landade på 18,1 miljarder dollar.

Analyserar man siffrorna i rapporten mer ingående visar det sig att tillväxttakten varierar kraftigt i olika delar av världen. Försäljningen i Asien växte med hela 14,9 procent, medan motsvarande siffra var 9,6 procent för Amerika och enbart 0,6 procent för Europa.

Europa har däremot haft en förhållandevis stark tillväxt under de senaste månaderna. Jämför man försäljningen under mars, april och maj i år med försäljningen föregående tremånadersperiod, alltså december, januari och februari, så visar det sig att den har ökat med 3,2 procent i Europa och 5,0 procent i Asien, medan den minskat med 5,4 procent i Amerika.

–    Återigen är det försäljningen av mobiltelefoner och annan konsumentelektronik som står för tillväxten inom halvledarindustrin, säger George Scalise, SIAs ordförande.

Analoga kretsar och digitala signalprocessorer är två viktiga ingredienser i mobiltelefoner. Detta avspeglas också i halvledarnas tillväxttakt. Analogt växte med 21,5 procent i maj jämfört med maj i fjol, medan DSPer växte med 13,7 procent.

Även NOR-flash och optoelektronik visade på god tillväxt, vilket enligt SIA tyder på fortsatt stark försäljning av digitala kameror och mobiler. Försäljningen av pc-processorer föll däremot med 2 procent. Det förklarar SIA bland annat med en extremt tuff konkurrens, vilket rejält pressat priset på bärbara datorer.

I förra månaden höjde SIA förväntningarna på halvledarförsäljningen för år 2006 med nästan 2 procent, till 9,8 procent.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)