JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fabrikslösa avancerar på halvledarvärldens topplista
Den taiwanesiska kiselsmedjan TSMC forsätter att växa och efter årets sex första månder ligger företaget på fjärde plats bland världens största halvledarföretag enligt analyshuset IC Insights. Värt att notera är också att en fabrikslös tillverkar, Qualcomm, för första gången slår sig in bland de femton största.
IC Insights rankinglista för första halvåret innehåller en hel del förändringar, om man bortser från de tre första platserna, vilka som vanligt upptas av Intel, Samsung och Texas Instruments. Bland annat har Infieneon bytt plats med ST Microelectronics och är numera Europas största halvledartillverkare.

Philips, som håller på att knoppas av från moderbolaget, ligger kvar på en elfteplats men skillnaden till tian, Freescale, är hårfin. Det skiljer bara en miljon dollar och IC Insights spår att Philips kommer att få ett bra andra halvår och därför troligen kniper tiondeplatsen när 2006 summeras.

Intressant att notera är att pc-processorrivalerna AMD och Intel båda minskat omsättningen till följd av det pågående priskriget. IC Insights spår dock att AMD får en stark tillväxt för helåret med 42 procent medan Intel kommer att tappa åtminstone 10 procent.

Totalt växte de femton största halvledartillverkarna med 1 procent under årets sex första månader. Det medför att IC Insights håller fast vid sin prognos om en tillväxt på 8 procent för 2006. Siffran gäller hela halvledarmarknaden såväl som de 15 största företagen.

Image

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)