JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Domstol: Rambus bluff gav DRAM-monopol
En amerikansk handelsdomstol slår fast att Rambus lurade sig till ett monopol på SDRAM- och DDR-teknik. Detta är det senaste utfallet i det juridiska kriget mellan Rambus och dess konkurrenter.
25 procent. Så mycket minskade värdet på Rambus efter att amerikanska Federal Trade Commission (FTC) i går konstaterade att Rambus spelade med korten under bordet när DRAM-standarderna SDRAM och DDR fastställdes.

I början av 90-talet utvecklade Rambus patent på DRAM-teknik som man samtidigt inom Jedec deltog i standardiseringen av. Konflikter kring dessa patent har hållit advokater sysselsatta sedan dess.

Bakom ryggen på Jedec tog Rambus fram flera DRAM-patent och gjorde till och med tillägg till dem för att anpassa dem efter den kommande standarden. Det hävdar gårdagens FTC-dom.

Att Rambus hade patent blev bekant först när Rambus började stämma sina konkurrenter. ”Rambus bedrog de övriga medlemmarna av Jedec”, skriver FTC i sin rapport.

Nu ska FTC diskutera hur Rambus ska kunna gottgöra sitt beteende.

Domen var enhällig. Samtidigt är den fortsättningen på en process där Rambus i första vändan blev frikänd.

Den gången ansåg FTC bland annat att Rambus faktiskt inte var skyldigt att meddela andra sina patentaktiviteter. Och att det dessutom inte fanns något alternativ till att använda Rambus teknik i standarden.

I den nya rättegången har FTC bland annat kunnat utnyttja backupfiler av dokument som Rambus förstörde inför den förra rättegången.

Rambus har fram till idag fått licenspengar av bland annat Infineon och Samsung, efter uppgörelser. I juni förra året stämde Rambus Samsung för andra gången. Konflikter pågår också med bland annat Micron och Hynix.

Samsung, Hynix, Micron, Infineon och Elpida har i sin tur i andra rättegångar fått betala böter för att genom att manipulera med priser ha försökt få bort Rambus från marknaden.

FTC:s rapport: http://www.ftc.gov/os/adjpro/d9302/060802commissionopinion.pdf
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)