JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Note ökar omsättning och vinst
Kontraktstillverkaren Note gjorde ett starkt andra kvartal där omsättningen ökade till 433 miljoner kronor, och vinsten uppgick till nästan 16 miljoner kronor. Ökningen kunde blivit ännu större om det inte hade varit för brist på vissa komponenter. Och kassaflödet är alltjämt ett orosmoln.
För Note, numera hemmahörande i Danderyd, gick hela första halvåret bra. Försäljningen ökade med 14 procent till 831 mlijoner, och fjolårets förlust på 109 miljoner första halvåret vände till vinst på 43 miljoner, motsvarande drygt 5 procents marginal.

I halvårsrapporten skriver bolaget att den nordiska marknaden fortsätter att utvecklas starkt, och att efterfrågan på elektronikproduktionstjänster är god, inte minst tack vare RoHS-direktivet.

Något som dock inger viss oro är kassaflödet. Förra året rann 25 miljoner ut ur bolaget första halvåret, något som vändes till 8 miljoner åt rätt håll för första halvåret i år. Men det goda kassaflödet gällde bara första kvartalet – under det andra rann 15 miljoner ut ur bolaget. Likviditeten är dock god – företaget har drygt 70 miljoner kronor på banken.

Kassaflödet kan till en del förklaras med investeringar. Bland annat har Note ökat sitt lager av komponenter för att inte riskera bristsituationer. Ändå säger man att försäljningen kunnat öka ännu mer om det inte vore för brist på vissa komponenter.

Därtill har man påbörjat en omorganisation för så kallad ”lean production” genom att tillsätta en central funktion för ändamålet. Man har också köpt produktions- och mätutrustning samt IT-system för närmare 10 miljoner.

Den expansion som bolaget nu fokuserar på sker i Norge. Note köpte vid halvårsskiftet den norska mönsterkortsdesignspecialisten Nordic Printdesign. Ambitionen är nu att stöpa om det inköpta bolaget till en fullvärdig produktionsenhet för snabb prototyptillverkning på den norska marknaden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)